Pětina restaurací z řad odběratelů Pivovaru Zubr po nedávném rozvolnění protiepidemických opatření zatím neobnovila provoz, který byl kvůli epidemii koronaviru a vládním nařízením zastaven loni v prosinci. Vedení přerovského pivovaru předpokládá, že některé restaurace v následujících týdnech ještě otevřou a úbytek gastronomických provozů na listině odběratelů sudového piva se sníží. Uvedl to ředitel Pivovaru Zubr Tomáš Pluháček.
Pivovar Zubr na tuzemském trhu dodá pivo tisícovce restaurací. "Zatím otevřelo přibližně 80 procent z nich. Někteří provozovatelé ještě s otevřením vyčkávají například na lepší počasí nebo se potýkají s nedostatkem personálu, což je teď pro mnohé z nich velký problém. Odhadujeme, že úbytek restaurací zásobovaných naším pivem se nakonec bude pohybovat kolem deseti až patnácti procent," uvedl Pluháček.
Provozovatelé restaurací kvůli půlroční odstávce podle Pluháčka často přišli o personál, který teď obtížně získávají zpět. "Mnoho lidí, kteří v gastronomii pracovali, si od prosince našlo práci někde jinde. Pokud mají nyní stabilnější zaměstnání, tak se těžko přesvědčují, aby se vrátili pracovat zpět do restaurace," řekl Pluháček.
Více než zavřených hospod se vedení Pivovaru Zubr obává toho, že restaurace už nebudou mít takovou návštěvnost jako v době před epidemií. Ta může být podle něj negativně ovlivněna avizovaným zdražování jídla a piva v restauracích, jejichž provozovatelům několikaměsíčním uzavření způsobilo citelné finanční ztráty.*