09.05.2023 | 10:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Průzkum: Maso jí téměř denně více než polovina Čechů, třetina jednou až dvakrát týdně

Přes 54 procent Čechů jí maso téměř každý den, 33 procent jednou až dvakrát týdně. Méně než jednou týdně ho jí pět procent lidí a 1,5 procenta nejí maso vůbec. Naopak 6,6 procenta lidí v Česku jí maso několikrát denně. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos pro společnost Danone o stravovacích návycích v ČR. Pět procent lidí se v průzkumu označilo za takzvané flexitariány, kteří část stravy nahrazují rostlinnými alternativami, ale jedí i maso. Téměř 83 procent lidí uvedlo, že žádný stravovací režim nedodržuje.

Za vegetariány se v průzkumu označilo 1,2 procenta lidí, jedno procento uvedlo, že jsou vegani. Takzvané flexitariánství označuje téměř polovina lidí jako občasné nahrazování masa mléčných výrobků rostlinnými produkty a téměř 39 lidí ho označilo jako zdravější způsob stravování. Loni se ve stejném průzkumu označily za flexitariány dvě procenta lidí.

Rostlinné produkty, jako jsou sójové nápoje, rostlinné alternativy masa nebo mléčných výrobků, podle průzkumu nikdy nejí třetina Čechů. Asi 46 procent uvedlo, že je jí méně než jednou za týden. Jednou až dvakrát týdně tyto produkty konzumuje 15,5 procenta lidí, téměř každý den 3,7 procenta. Průzkumu se zúčastnilo tisíc respondentů na konci března letošního roku.

Na českém trhu je několik značek rostlinných alternativ jako například Vegetarian Butcher od společnosti Unilever, Garden Gourmet od Nestlé nebo Alpro od Danone. Státní zemědělská a potravinářská inspekce v lednu uvedla, že některé názvy rostlinných produktů, které se prodávají jako alternativy potravin živočišného původu, jako je například vegetariánské máslo nebo alternativy mléka a masa, porušují nařízení EU. Stanovisko inspekce není právně závazné.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down