Prvním národním sommelierem České republiky je Klára Kollárová. Funkci vytvořilo Národní vinařské centrum, úkolem národního sommeliera bude vzdělávání vinařů a pomoc s prezentacemi jejich vín doma i v zahraničí. Národní vinařské centrum o tom informovalo v tiskové zprávě.
"Moravská a česká vína jsou díky specifickým půdním a klimatickým podmínkám a originálním přístupům našich vinařů ve vinařském světě samostatnou kategorií. A jako taková jak na národní, tak na mezinárodní úrovni potřebují naprosto profesionální prezentaci. To byl také hlavní důvod, proč v rámci Národního vinařského centra vznikla pozice národního sommeliera," uvedlo centrum. Kollárová bude ve své funkci pracovat s vinaři i degustátory, ale i s odbornou a laickou veřejností. Připravuje sérii seminářů a srovnávacích degustací. "Chci především pracovat na pozdvižení všeobecné úrovně vnímání vína a kultury vína v České republice. Lidé by měli být o moravských vínech ještě informovanější a naše vína by je měla bavit, čímž také přirozeně porostou jejich nároky na kvalitu konzumovaných vín," uvedla Kollárová. Pracovat chce i na prezentaci vín z Česka u odborné veřejnosti v zahraničí a pomoci do Česka přivést zahraniční milovníky vína. Klára Kollárová vystudovala Fakultu humanitních studií a kulturologii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Do roku 2022 byla hlavní sommelierkou a spolumajitelkou vinných barů Vinograf. Dlouhodobě působila v michelinské restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise.*