Na jihu Moravy, Kroměřížsku a Ostravsku je promrzlá půda až do hloubky půl metru, uvedl dnes Český hydrometeorologický ústav na svých webových stránkách. Promrzání by mělo pokračovat ještě do větší hloubky. Tak byla naposledy ve větším měřítku promrzlá půda v 60. letech. Podle Agrární komory ČR by mohly dlouhodobé mrazy poškodit některé plodiny. Předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha zatím od zemědělců nedostal informace, že by byl problém zásadní.
Na jihu Moravy, Kroměřížsku a Ostravsku se hloubka promrznutí již pohybuje v intervalu 30 až 50 centimetrů, v horských oblastech je to pouze od 0 do pěti centimetrů, napsali meteorologové. Promrzání je podle nich větší v obcích a ve městech, kde se pravidelně odklízí sníh. Promrzání půdy podle meteorologů způsobuje velké finanční škody, například jsou poškozeny stavby, praská vodovodní potrubí, vymrzají ozimy a snižuje se infiltrace srážek. Nejnižší promrzání půdy je podle ČHMÚ v Čechách.
Problém by mohly mít ozimy, které byly už dříve poškozeny například suchem. Na přesné odhady škod je nyní ale dost brzy, záleží na dalším průběhu, síle a délce mrazů. Dále na předjarním a jarním počasí, tedy možnostech optimální regenerace, potřebě agrotechnických zásahů, velikosti poškozených ploch nebo vyplývající nutnosti přesevů, sdělil za Agrární komoru Jiří Felčárek.
Zemědělský svaz zatím obavy nemá. Plodiny by to měly ustát. Největší problém by byl, kdyby rostliny nasály vodu a do toho potom rychle přišel mráz, který by trhal pletiva buněk," řekl Pýcha.
Prezident Svazu vinařů ČR Tibor Nyitray se o vinnou révu neobává. Problémy by nastaly, kdyby šlo o dlouhotrvající mrazy s teplotami pod minus 15 stupňů Celsia. Mrazy kolem deseti stupňů v zásadě pomáhají tomu, aby se likvidovali různí parazité a nemoci, uvedl Nyitray. Nyní je réva ve vegetačním klidu.*