Výkupní cena českých kuřat se snižuje, je pod průměrem Evropské unie. Chovatelům se navíc zvyšují náklady a ztrácí konkurenceschopnost na trhu. Řada chovatelů masné drůbeže je proto ve ztrátě a hrozí snížení produkce drůbežího masa o deset až 15 procent. Vyplývá to z tiskové zprávy Agrární komory ČR (AK ČR) a Českomoravské drůbežářské unie (ČMDU).
Chovatelé masné drůbeže se potýkají s nízkými výkupními cenami
Chovatelé masné drůbeže se potýkají s nízkými výkupními cenami. Podle tiskové zprávy začaly obchodní řetězce po veřejném tlaku na snižování cen zlevňovat drůbeží maso a také ho častěji zařazovat do slevových akcí. Podle informací z trhu obchodní řetězce mnohdy používají i takové praktiky, že svým dodavatelům ukazují faktury z Polska či Ukrajiny s tak nízkými cenami, za které čeští drůbežáři nejsou schopni kuřata vychovat," tvrdí prezident AK ČR Jan Doležal. Podle tiskové zprávy se v lednu výkupní ceny kuřat meziměsíčně snížily o korunu na 28,5 koruny za kilogram. V únoru zůstala cena přibližně stejná. Průměrná cena za leden a únor 2023 činila 29,8 koruny za kilogram. Současné ceny se pohybují pod průměrem EU. Mezi hlavní dovozce drůbežího masa patří Polsko, Slovensko a Nizozemsko. Tamní dotační pravidla ale podle Doležala umožňují chovatelům produkovat drůbeží maso levněji. Přes Polsko a Slovensko se navíc na evropský trh dostává kuřecí maso z Ukrajiny, kde podle Doležala nemusí dodržovat tak vysoké standardy produkce, jako jsou ty evropské. "Pokud dojde k přebalení již na evropském trhu, nemusí být třetí země původu pro zákazníka ani zřejmá,“ uvedl Doležal.
Chovatelům drůbeže se zvyšují náklady
Chovatelům se také zvyšují náklady na krmné směsi či pohonné hmoty. Vzhledem k šíření ptačí chřipky se zvyšují i náklady kvůli dodržování pravidel biologické bezpečnosti. "Následkem kombinace všech problémů řada chovatelů masné drůbeže generuje v těchto měsících ztrátu. Na každém kilogramu masa tratí přibližně dvě koruny," dodala předsedkyně ČMDU Gabriela Dlouhá. Hrozí podle ní snížení objemu produkce o deset až 15 procent. Výroba drůbežího masa přitom klesla od roku 2000 o 15 procent, sdělila už dříve vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ Renata Vodičková. V únoru bylo podle celních statistik dovezeno do Česka 10,8 milionu kilogramů drůbežího masa, z toho 7,1 milionu kilogramů z Polska, 1,2 milionu kilogramů ze Slovenska a 0,8 milionu kilogramů z Nizozemska. Soběstačnost Česka v produkci drůbežího masa dosahuje 65 procent.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!