Vinaři z Moravy a Čech vyrobili z loňské sklizně zatím nejvíc růžového vína v historii. Podle údajů Vinařského fondu, který produkci růžového sleduje, poslali výrobci na trh 8,2 milionu litrů růžových vín z tuzemských hroznů. Fond o tom informoval v tiskové zprávě.
Výrobu vína s označením rosé sleduje Vinařský fond od roku 2008. Tehdy čeští a moravští vinaři vyrobili 1,7 milionu litrů, použili k tomu přibližně tři procenta sklizených hroznů. Za rok 2018 zpracovali na 8,2 milionu litrů růžových vín 16 procent ze všech sklizených hroznů. "Ročník 2018 byl k vinařům příznivý, byl velmi slunečný a teplý až horký, což prospělo především kvalitě hroznů modrých odrůd, ze kterých se vyrábí právě růžová vína. U nás jde už o zavedený segment se stabilní spotřebitelskou základnou," uvedl ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.
Až do roku 2008 se produkce růžového vína neevidovala, protože šlo o okrajový produkt. Vinařský fond začal produkci v této době nejen sledovat, ale věnuje se také propagaci růžového vína.
Růžové víno se vyrábí z hroznů modrých odrůd, ty se pomelou a nechají krátce naležet i se slupkami, z kterých se tak uvolní jen část červeného barviva. Mezi nejoblíbenější modré odrůdy patří v ČR tradičně Frankovka, Svatovavřinecké, Rulandské modré a Zweigeltrebe.*