Tuzemské řetězce sledují vyšší poptávku po vegetariánských a veganských potravinách. Žádaná jsou v poslední době především rostlinná masa. Velký zájem je také o alternativy k mléčným výrobkům. Prodejci proto stále rozšiřují sortiment těchto produktů. Vyplývá to z ankety mezi obchodníky.
Podzim je zasvěcen vyznavačům alternativního životního stylu. Na datum 1. říjen připadá den vegetariánství. Mezinárodní den veganství připadá na 1. listopad. "O veganský i vegetariánský sortiment zájem roste neustále, a i proto sortiment rozšiřujeme, do naší nabídky jsme uvedli další alternativy masa české produkce," uvedla mluvčí společnosti Globus Lutfia Volfová. Velké nárůsty prodejů u něj zaznamenali podle ní v létě.
Ředitel komunikace obchodů Albert Jiří Mareček právě u alternativ masových produktů očekává ještě zvýšení zájmu. "S výhledem do budoucna jsou rostlinné alternativy masa významnou položkou, protože mimo jiné nabízí environmentální benefity, jako je citelně nižší uhlíková stopa a jsou výrazně přátelštější k životnímu prostředí, přičemž mají podobné nutriční hodnoty jako živočišné produkty. Mezi zákazníky těchto produktů patří zejména mileniálové a generace Z," vysvětlil.
Sortiment alternativních potravin zvětšuje také Kaufland. Kromě komerčních značek prodává veganské a vegetariánské produkty pod vlastní značkou. "Zahrnuje sójová, mandlová nebo rýžová mléka, jogurty, pomazánky, uzeniny i hotová jídla. Nově máme rozšířenou nabídku K-take it veggie jogurtů o kokosový jogurt, v rostlinných nápojích jsme zařadili neslazený mandlový a rýžový nápoj. Většina produktů je v bio kvalitě," uvedla mluvčí Kaufalndu Renata Maierl.