13.06.2001 | 11:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Řezníci propagují kvalitu

Na pultech obchodů by se mělo objevovat výsekové hovězí maso výhradně z kusů do dvou let věku. Prosazuje to Český svaz zpracovatelů masa. Doporučuje také, aby se stejně jako v několika málo zemích EU testovala na BSE zvířata nad 24 měsíců.

Plošná testace by podle něj vyžadovala asi 250 miliónů korun a neměla by se nijak projevit na cenách, řekl dnes předseda svazu Ladislav Steinhauser. Zpracovatelé chtějí prosazovat u masné výroby vyšší kvalitu, dodávat na pulty telecí ze zvířat krmených speciální směsí, výběrové hovězí ze zvířat masných plemen a výsekové hovězí z býků a jalovic do dvou let věku. "Vysoká kvalita za co nejnižší cenu, požadovaná supermarkety, je producentsky nemožná," upozornil Steinhauser.
Lidé se u nás podle jeho slov nemusejí obávat problémů s BSE, protože země při použití směrnice EU dosud testovala dosud kolem 10 tisíc vzorků. Směrnice při stavu krav do 200 tisíc kusů doporučuje testy1550 vzorků, laboratoře jsou tedy schopny BSE zachytit, dodal.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down