Řezník prodával polské kuřecí maso jako české

Řezník z Hodonína prodával polské kuřecí maso jako české, u dalšího měnil jména dodavatele a také prodával vnitřnosti po lhůtě trvanlivosti, zjistila kontrola Státní veterinární správy (SVS). Veterináři s ním zahájí správní řízení o uložení pokuty, sdělil v tiskové zprávě Petr Majer ze SVS.

V chladicí vitríně v prodejně a ve skladě veterináři našli téměř 20 kilogramů prošlého kuřecího masa a kuřecích jater. "Při bližší kontrole dodacích listů jsme zjistili nesrovnalosti. Část jater byla dodána do prodejny již dříve v čerstvé formě, následně je provozovatel zamrazil a poté opět rozmrazil a prodával jako čerstvá," popsal Majer. Takový způsob nakládání s masem zákon zakazuje, protože představuje zdravotní riziko. Veterináři nařídili likvidaci na náklady řezníka. Při kontrole dodacích listů veterináři také zjistili, že část drůbežích produktů z chladicí vitríny není v dokladech uvedena. "Provozovatel přiznal, že v prodejně dochází k porcování kuřat a jejich vykosťování, avšak k této činnosti nemá řezník registraci. Dalším závažným nedostatkem bylo označení nebaleného kuřecího masa," uvedl Majer. Označení masa se totiž neshodovalo s dodacími listy.  U 50 kilogramů kuřecího masa také řezník uváděl, že je českého původu, přestože bylo z Polska stejně jako ostatní, u kterého měl původ označený správně. Klamání spotřebitele přitom patří mezi závažné přestupky.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down