Rodinný pivovar Bernard vystavil v prvním pololetí tohoto roku 169,66 tisíce hektolitrů piva, meziročně to bylo o zhruba tři desetiny procenta méně. Letošní prodej se podstatně zvýšil v červnu, kdy byly po uvolnění opatření proti šíření koronaviru znovu otevřené hospody a restaurace. Sdělil to mluvčí pivovaru Radek Tulis. Humpolecký pivovar prodává přibližně 60 procent piva v sudech.
"Až do začátku koronavirové epidemie se výstav pivovaru mnoho let kontinuálně zvyšoval. Opatření proti šíření koronaviru mělo na produkci a ekonomiku pivovaru negativní dopad," uvedl mluvčí.
Pivovar Bernard vystavil letos v červnu skoro 51 800 hektolitrů piva, o 18 procent víc než ve stejném měsíci před rokem. Podle mluvčího se v tom promítly i skokové požadavky na doplnění zásob velkoskladů, pomohlo dobré počasí a začátek dovolených. V roce 2019, kdy ještě prodeji neškodila epidemie, byl červnový výstav humpoleckého pivovaru okolo 44 700 hektolitrů.
V roce 2020 produkce Rodinného pivovaru Bernard, a. s., kvůli dopadům epidemie meziročně klesla o 14 procent na 345 tisíc hektolitrů piva. "Lahvové pivo výpadek prodeje sudového piva pochopitelně nemohlo nahradit. Pivovary, které se zaměřují více na lahvové pivo, opatřeními tolik postiženy nebyly," uvedl Tulis. Doplnil, že pivovar Bernard přesto zachoval plnou zaměstnanost. Pracuje tam 210 lidí a dalších 27 zaměstnanců má Sladovna Bernard v Rajhradě u Brna.*