Roste popularita nových odrůd vinné révy – Merlotu a Hibernalu

Vinaři na jižní Moravě stále častěji vysazují některé nové odrůdy, které v minulosti nebyly tak známé. Roste popularita červeného Merlotu nebo bílého vína odrůdy Hibernal. Obě odrůdy se podle vinařů svých charakterem hodí do tuzemských klimatických podmínek. Uvedli to vinaři z jižní Moravy.

Podle šéfa Vinařského fondu Jaroslava Machovce víno podléhá v čase výkyvům v preferencích spotřebitelů. Ti aktuálně dávají přednost aromatičtějším, plnějším vínům. Odrůdy Hibernal a Merlot do těchto požadavků zapadají.

Podle statistik vinařství Blatel, které patří k největším tuzemským producentům Merlotu, se loni jeho produkce zvýšila o 23 procent. Hlavním důvodem je jeho výjimečná dřevnatá chuť a ojedinělost v místních klimatických podmínkách.
V posledních třech letech zaznamenali ve vinařství Blatel prudké zvýšení poptávky po Merlotu. V roce 2011 prodali necelých 17 tisíc litrů Merlotu. O rok později téměř dvojnásobek a v minulém roce se počet dokonce zvýšil na 40 tisíc litrů, potvrdila marketingová ředitelka Vína Blatel Monika Kořínková.
Zájem o Merlot potvrzuje i vinařství Chateau Valtice. Ještě zhruba před deseti lety neměli ve vinicích žádný Merlot. Pak vysadili prvních pět hektarů a výsledek byl překvapivě tak dobrý, že dosadili ještě dalších 3,5 hektaru, uvedl ředitel Chateau Valtice Marek Šťastný. Přestože se v posledních deseti letech vysazují výhradně bílé odrůdy, je Merlot mezi nimi výjimkou. Je vhodný nejen na výrobu růžových vín, ale i pro výrobu špičkových červených vín.

Podle výkonného ředitele Svazu vinařů Martina Půčka je ještě populárnější než Merlot v posledních letech odrůda Hibernal. V minulosti byla vysazována jen okrajově. Do Státní odrůdové knihy byla zapsána až v roce 2004, přesto už v popularitě dokázala předstihnout i některé z tradičních odrůd. Dá se očekávat, že minimálně dalších několik let bude tento trend dále pokračovat, uvedl Půček.
Zájem o Hibernal potvrzuje i předseda Sdružení šlechtitelů révy vinné Alois Tománek. Hibernal má podle něj atraktivní žádané aroma, a tak se snadno dostává do povědomí spotřebitelů. Nicméně nejsou to jen senzorické vlastnosti, které Hibernal posouvají ve výsadbách vzhůru. Je to odolná odrůda jak proti mrazu, tak proti škůdcům, a proto je vhodná i pro výrobu biovín, uvedl Tománek.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down