Zájem obchodních řetězců o hovězí maso od ekologických zemědělců stále vzrůstá. Pro média to uvedl manažer svazu Pro-Bio Pavel Krmela s tím, že spotřebitelé biomasa nemusejí mít strach z nakažení nemoci šílených krav.
Biofarmáři totiž již od roku 1993 nekrmí hospodářská zvířata zařazená do systému ekologického zemědělství masokostní moučkou. "Podíl biomasa na českém trhu představuje zhruba půl procenta, přičemž jeho nárůst odhadujeme pro příští rok na trojnásobek," uvedl Krmela. Růst poptávky podle něj neovlivní ani skutečnost, že maso pocházející z ekologického zemědělství je až o 25 procent dražší než maso z konvenčního hospodaření. V ČR platí od roku 1991 zákaz krmení přežvýkavců kostní a masokostní moučkou vyrobenou z přežvýkavců a norků. Masokostní moučku si však v praxi může od asanačních ústavů koupit kdokoli. Teoreticky je proto možné, že někteří zemědělci porušují zákon a masokostní moučku do krmiva skotu přidávají. I v tomto případě by nebezpečí z nemoci šílených krav podle Státní veterinární správy hrozit nemělo, protože ústavy moučku zpracovávají za podmínek zajišťujících likvidaci původce nemoci.