V rozšiřování výměry zeleniny její pěstitele brzdí špatný přístup na trh. V České republice je totiž 80 procent zeleniny distribuováno prostřednictvím obchodních řetězců. Tam však mají praktický přístup pouze subjekty s vysokou produkcí, pěstitelé s malými výměrami nejsou schopni zajistit požadované množství. Pokud se to nezmění, není šance na další rozvoj menších a středních zelinářských podniků. Uvedl to předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Petr Hanka na tradičních Zelinářských dnech, které se konaly ve Skalském dvoře.
„Tento bod je stěžejní pro posun českého zemědělství,“ řekl Hanka v souvislosti se strategií Ministerstva zemědělství do roku 2030, podle níž by se výměra zeleniny měla zvýšit za osm let na úroveň 30 tisíc hektarů, aby byla zajištěná přijatelná soběstačnost ČR v oblasti zeleniny. Ta by měla představovat 70 až 80 procent v hlavních druzích zeleniny, jako jsou cibuli, zelí, kořenové zelenině a podobně. „Zajistit si přístup na trh však nejde z pětihektarové produkce, na to potřebujete mít sto hektarů a více, abyste vůbec měli co nabídnout,“ upřesnil. Podobné to je s ekologickou produkcí. „Vzhledem k tomu, že subjekty nemají přístup na trh, snaží se zajistit příjem někde jinde. Proto se ptáme na to, jaká bude platba na první hektary,“ dodal s tím, že tento princip se musí zlomit. Podle něj zákon o významné tržní síle tak, jak je nastavený, je bezzubý. Příliš nám nepomůže, míní Hanka, který poukázal i na nedostatečné skladové kapacity. Produkce zeleniny se zvyšuje jen velmi pozvolna, pořád zůstáváme se Slovenskem na jedné z nejhorších produkci v kilogramech na obyvatele. „Proč to tak je? Za poslední roky nám rostou poměrně dynamicky malé podniky s výměrou do pěti hektarů, relativně nám rostou i podniky s velikostí od pěti do 30 hektarů, ale růst vůbec nefunguje u větších podniků,“ míní. Důvodem podle něj je, že organizace zelinářské výroby je velmi složitá. „Přestože v poslední době roste produkce kořenové zeleniny, hrachu, velké nárůsty u póru a česneku i salátu, většinu produkce navyšujeme do období hlavní sklizně a tím se trochu dostáváme sami do pasti, protože vznikají lokální nadprodukce tuzemské produkce,“ podotkl.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!