Rybářské sdružení ČR usiluje o další kampaň na podporu konzumace sladkovodních ryb o hodnotě alespoň takové, jako byla kdysi kritizovaná Ryba domácí. Uvedl to minulý týden na tiskové konferenci v Praze zástupce ředitele sdružení Martin Urbánek. Kampaň Ryba domácí stála 150 milionů korun, následující kampaň za působení ministra zemědělství Mariana Jurečky byla o dva řády levnější.
V době kampaně Ryba domácí se zvýšila spotřeba sladkovodních ryb z 1,29 kilogramu na 1,43 kilogramu ročně, uváděla tehdy agentura, která ji pořádala. V ČR jde většinou o podporu celoroční konzumace kapra, který tvoří zhruba 85 procent tuzemské produkce. Urbánek dále řekl, že peníze na kampaň by se mohly najít v evropských penězích, ministerstvu v současnosti vedeném Miroslavem Tomanem, ale chybí politická vůle. Sdružení se proto snaží úřad přesvědčit. Kampaň by měla být lepší než ta minulá, více by se podle něj mělo komunikovat se samotnými rybáři. „Budeme rádi za každý kilogram. Po první kampani byl nárůst, i když to nebylo velké. A za těch deset let, co se nic nedělá, je vidět, že stagnuje a možná i klesá," dodal Urbánek. Podle údajů Českého statistického úřad spotřeba ryb se v posledních letech pohybuje kolem 5,5 kilogramu ryb na osobu ročně. V roce 2009 byla za poslední desetiletí nejvyšší, tehdy činila 6,2 kilogramu, předloni podle posledních údajů činila 5,4 kilogramu, meziročně tak stoupla o 6,3 procenta. Podle sdružení činí aktuální světová spotřeba 16 kilogramů ryb na osobu, v Evropské unii to je 11 kilogramů rybího masa na osobu. „Naše domácí spotřeba ryb je hluboce pod evropským průměrem,“ dodal Urbánek s tím, že ve větší míře se konzumují mořské ryby než sladkovodní. Podle odborníků na zdravou výživu by měl dospělý jedinec zkonzumovat kolem 17 kilogramů rybího masa. Urbánek podotkl, že hlavní příčinou nižší konzumace tuzemských ryb je jejich vyšší cena. „Ta je způsobena delší dobou jejich odchovu. V rybnících to jsou čtyři roky,“ poznamenal s tím, že po celou dobu se musí přikrmovat, rybníky organicky hnojit a rybáři se musejí starat o optimální podmínky prostředí. Nejvíce sladkovodních ryb se v ČR sní tradičně na Vánoce. Produkce ryb v České republice loni podle Rybářského sdružení meziročně vzrostla o 66 tun na rekordních 21 751 tun. Letos podle odhadů klesne pod 21 tisíc tun, řekl již dříve ředitel sdružení Michal Kratochvíl. I přes loňské rekordní úlovky trápilo stejně jako letos rybáře sucho. Kdyby nebylo, mohl by být letos loňský rekord překonaný, dodal. Cena kaprů od producentů se letos nejspíš nezvýší, rybáři je většinou prodávají za 85 až 100 korun za kilogram. V České republice se chová nejvíce kaprů, loni se jich v rybnících vylovilo 18 430 tun, o 30 tun meziročně méně. O 42 procent přibylo lososovitých ryb na 1106 tun, naopak klesla produkce býložravých ryb, línů i dravých ryb. Zhruba 40 procent živých ryb se prodalo v ČR, polovina šla na vývoz, deset procent se zpracovalo.