Stále větší oblibě se v Německu těší ryby. Vyplývá to ze zjištění agentury GfK, která uvádí, že ryby se konzumují v 83 % všech domácností Německa. Průměrné domácnosti v loňském roce nakoupily ryby pro přípravu doma více než 17krát. Důvodem stoupající obliby je nemoc BSE a obecně diskuse kolem masa teplokrevných zvířat jako potraviny.
Devět z deseti německých konzumentů ryb si kupuje ryby mražené, dvě třetiny také rybí konzervy a každá druhá domácnost se příležitostně rozhodne také pro čerstvou rybu z pultového prodeje či z rybího trhu. Obyvatelé různých spolkových zemí se v konzumu ryb co do množství značně liší. Na severu nakupují domácnosti o 20 procent více ryb než na jihu republiky. Hamburk a Brémy zaujímají čelné místo ve vztahu k privátní konzumaci ryb a Hessensko a Porýní-Falcko výčet uzavírají. Nejoblíbenější jsou treska a sleď, populární jsou i losos, červený okoun a pstruh. Zhruba 55 % ryb spotřebují lidé starší 50 let. Ryby nakupují často také mladé rodiny s dětmi.