Jahody přímo z plantáže za cenu výrazně nižší než u prodejních stánků nebo v obchodech začínají jahodárny na jihu Moravy nabízet až v těchto dnech. Populární samosběr letos kvůli chladnému jaru začíná s třítýdenním zpožděním oproti obvyklé době. Uvedli to dotázaní pěstitelé jahod, kteří samosběr nabízejí.
Majitelé plantáží se shodují na tom, že dosavadní vývoj počasí jahodníkům nijak neuškodil kromě pozdější doby zrání. "Studené jaro nebylo problém, rostlinám to nijak neuškodilo. Teď o víkendu bylo ideální počasí, sice větrno, ale teploty kolem 21 stupňů, to vyhovuje nám i jahodám," poznamenala Miroslava Jakubčíková, majitelka jahodárny v Šakvicích na Břeclavsku, kde zahájili samosběr v neděli. Zájem lidí je zatím podobný jako v předchozích letech. "Je to vždycky stejné, lidé se sem nahrnou na devátou ráno, kdy otevíráme. Letos jsme ale přidali další stánek s pokladnou, takže fronty v podstatě nevznikaly. Na osmi hektarech se pak lidé rozptýlí a se sběrem končí postupně, takže nikdo nemusel příliš dlouho čekat," dodala Jakubčíková. Podobnou zkušenost mají zatím i Dostálovi, kteří vlastní jahodárny v Podolí u Brna a v Brně-Slatině. "V neděli jsme zahajovali v Podolí, tam bylo lidí méně, většinou čekají na otevření Slatiny, kde staví před vchodem hromadná doprava. Slatinu jsme otevírali včera ráno a lidé už čekali u brány, pak se ale fronty rozpustí," poznamenala Eva Dostálová. I na těchto plantážích má sklizeň samosběrem tři týdny zpoždění. Jak dlouho sklizeň potrvá, závisí hlavně na dalším vývoji počasí. Hlavní obavy mají majitelé jihomoravských jahodáren z blížících se tropických teplot. "Jahody nemají rády příliš vysoké teploty, snadno vysychají. Zalít je ale nemůžeme, protože bychom je prakticky uvařili," konstatovala Jakubčíková.*