16.08.2001 | 10:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Separát ze savců ne a z drůbeže ano?

Zatím se na základě mimořádného veterinárního opatření téměř dva měsíce nesmí v souvislosti s BSE získávat a tudíž ani ve výrobě potravin používat separované maso z kostí skotu koz a ovcí – to znamená strojově oddělované to, co zbude po vykostění. Separace vepřových kostí se provádí v omezeném množství.

Drůbeží separát je však jako levná surovina pro potravinářské výrobky využíván bez omezení. Jistě, zde nejsou žádná rizika, byť minimální, nemoci šílených slepic ani supernové varianty Creutzfeldt Jakobovy nemoci, protože taková nemoc neexistuje. Odborníci však dobře vědí, jak se drůbeží separát získává, co obsahuje a i jaká rizika přináší. V drůbežím separátu jsou totiž nejen zbytky masa, ale i kůže, zakončení kostí, chrupavky a i okolí kloaky. Je reálné nebezpečí pomnožení bakterií vyvolávajících salmonelózu, proto je zpracovávání separátu náročné na to, aby byl zdravotně nezávadný.
Proto také v Evropské unii uvažují, že zpřísní podmínky pro získávání tohoto separátu a jeho využívání pro výrobu potravin pro lidskou spotřebu. Když totiž dojde k nedodržení hygienických podmínek při získávání drůbežího separátu, může dojít k pomnožení patogenních zárodků, zejména salmonel a dojde k ohrožení zdravotní nezávadnosti finálních výrobků. Z tohoto pohledu je nutné zvažovat nějaké omezení jeho využívání ve výrobě potravin.
Státní veterinární správa ČR je si vědoma možných problémů se získáváním a používáním drůbežího separátu i s monitoringem jeho nezávadnosti. Proto je připravena okamžitě případné rozhodnutí Evropské komise akceptovat, přičemž nechce v současné době navrhovat zákonnou úpravu řešící získávání a nakládání s ním, aby při slaďování naší a evropské legislativy nedocházelo k rozporům.
Přesto se již nyní snaží na tuto oblast upozornit a připravit zpracovatelské podniky na velmi pravděpodobné omezení v získávání a využívání drůbežího separátu.

Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: svs.aquasoft.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down