15.05.2013 | 04:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Sezóna chřestu je v plném proudu

Sezóna sklizně chřestu je v plném proudu. V Hostíně u Vojkovic nyní denně sklízí kolem jedenácti tun chřestu. Sídlí tam jediný tuzemský producent této zeleniny, společnost Českých chřest. Obliba chřestu se v Česku postupně roste. Letos v tuzemských obchodech zůstane 70 procent sklizně a na vývoz půjde jen 30 procent. Ještě loni byl tento poměr obrácený. informoval o tom marketingový ředitel společnosti Jan Charvát.

Sklizeň chřestu začala na konci dubna s mírným zpožděním kvůli tuhé zimě a skončí tradičně 26. června. Na sklizni nyní pracuje přes dvě stě lidí. Aktuální ceny chřestu se pohybují od 29 do 69 korun za svazek, který má asi půl kilogramu. S postupující sezónou podle Charváta jeho cena klesá.
Jednou z hlavních výhod tuzemského chřestu je podle Charváta to, že má vysoký obsah cukru a proti zahraničnímu vydrží déle čerstvý. Kvalitní chřest se pozná podle toho, že se nedá ohnout a praskne. Pokud je naopak gumový, tak není dobrý.
Prodejci Českého chřestu by na něj podle Charváta měli mít certifikát nebo by měl být prodáván v obalech s logem firmy. Na trzích se prý objevuje chřest z ciziny, který však obchodníci vydávají za český produkt.
Tuzemský chřest má dva základní druhy - bílý a zelený. Jejich rozdíl je ve způsobu pěstování - bílý vyrůstá z takzvaných hrobů pod plachtami bez přístupu světla. Zelený chřest dorůstá na světle, takže má menší objem a menší výnos, ale jeho cena je vyšší, doplnil Charvát.
Společnost chce letos prodloužit chřestovou sezónu tím, že část sklizně nechá zmrazit, a zelenina tak půjde koupit v obchodech i později. Firma letos také poprvé dodává sklizeň velkým obchodním řetězcům, a tak lze český chřest koupit nejen na farmářských trzích.
Vzhledem ke zvyšující se oblibě a produkci od letoška v areálu společnosti funguje třídící linka. Postupně se také zvyšuje plocha pěstovaného chřestu. Letos se pěstuje na sto hektarech, což je zhruba o 20 hektarů více než loni. V příštím roce by se podle Charváta mělo sklízet na dvojnásobné ploše.
Chřest v minulosti patřil mezi oblíbené pochoutky na tuzemských stolech. Jeho pěstování podle Charváta přestalo za vlády komunistů, protože byl považovaný za buržoazní pochoutku. S produkcí českého chřestu na Mělnicku začala v roce 1995 nizozemská firma Bohaemer Spargel Kultur, která předloni zkrachovala a čeští podnikatelé ji loni koupili. Její krach byl podle Charváta souhrou okolností. Měli problémy s tím, že jim nevyšel vývoj nějakého stroje. A platili hrozně málo pracovníkům, řekl Charvát.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down