Žně v České republice jsou již prakticky u konce, zemědělci k 28. srpnu sklidili téměř 98,6 procenta ploch obilovin a 99,7 procenta řepky. Dokončení prací na polích umožnilo velmi teplé počasí v minulém týdnu. Produkce obilovin dosáhla 7,57 milionu tun. Průměrná hektarový výnos dosáhl 6,17 tuny. Oproti loňsku je vyšší o 5,8 procenta, tedy o 0,34 tuny na hektar. Kvalitu části úrody ovlivnily deště na přelomu července a srpna. V posledním letošním žňovém zpravodajství to uvedlo Ministerstvo zemědělství.
Řepky se sklidilo 1,3 milionu tun s průměrným hektarovým výnosem 3,43 tuny. Oproti loňskému roku je výnos o 1,2 procenta vyšší. Nejrozšířenější plodiny, ozimé pšenice, se sklidilo 5,09 milionu tun. Průměrný výnos je 6,61 tuny na hektar, oproti loňsku je vyšší o sedm procent. Jarní pšenice se sklidilo 158 800 tun s průměrným výnosem 4,68 tuny na hektar. Ječmene ozimého se z polí svezlo 839 000 tun. Průměrný výnos dosahuje 6,52 tuny na hektar. Jarního ječmene sklidili zemědělci 995 000 tun s průměrným hektarovým výnosem 5,23 tuny. Žita se sklidilo 125 500 tun, průměrný výnos je 5,25 tuny na hektar. U ovsa a tritikale stále zbývá sklidit více než pět procent osetých ploch. Produkce tritikale dosahuje 211 300 tun s průměrným hektarovým výnosem 5,34 tuny na hektar. Ovsa se zatím sklidilo 153 400 tun s průměrným výnosem 3,79 tuny na hektar. Agrární komora ČR minulý týden na agrosalonu Země živitelka prezentovala vlastní údaje o sklizni obilnin, která vychází z informací komoditní rady pro obiloviny komory. Sklidilo se podle ní 7,47 milionu tun základních obilovin, tedy pšenice, žita, ječmene, ovsa a triticale. Řepky se podle Agrární komory sklidilo 1,29 milionu tun.
Zhoršení kvality obilovin
Komora upozorňovala na zhoršení kvalityobilovin kvůli vydatným dešťům z přelomu července a kvality. Lze kvůli tomu očekávat, že větší část úrody pšenice se použije jako krmivo. V minulosti to bývalo zhruba 60 procent sklizně, letos to podle komory bude spíše 70 procent. Horší kvalitu pšenice potvrzují i testy laboratoří Agrotest fyto, uvedlo dále ministerstvo. Laboratoř testovala vzorky z období od 12. července do 15. srpna. Podle výsledků je výrazně horší kvalitu vzorků z období po srážkách. "Je zřejmé, že kvalitní pšenici vhodnou pro pekárenské účely bude třeba hledat zejména v oblastech, kde bylo zrno sklizeno před srážkami," uvedlo ministerstvo.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!