Díky 1,5 milionu vzrostlých stromů, vysázených kvůli znovuzalesnění vlastních pastvin v Brazílii, dosáhla skupina Brazzale uhlíkové neutrality všech svých aktivit v Itálii, České republice, Brazílii a Číně. Výpočet ověřila mezinárodní certifikační společnost DNV GL. Znamená to, že bilance mezi vyprodukovaným a zachyceným oxidu uhličitého je neutrální, a to díky schopnosti rostlin zachycovat oxid uhličitý a poskytovat kyslík životnímu prostředí. Na setkání s novináři v Praze o tom informoval spolumajitel skupiny Roberto Brazzale.
Skupina Brazzale, která je v České republice známá díky řetězci La Formaggeria Gran Moravia, před dvaceti lety se začala zabývat svými aktivitami v oblastech, kde jsou k tomu nejlepší podmínky, ať je to kdekoliv na světě. „Z pohledu životního prostředí to znamenalo umístit zemědělské a chovatelské řetězce do vhodných klimatických podmínek. Šlo například o přesun výroby sýrů z Itálie do České republiky od roku 2001, kdy byl vytvořen ekoudržitelný řetězec Gran Moravia, a o akvizici podniku v Brazílii v roce 2000, kde se rozvinula produkce masa na pastvinách. Dalším výrazným krokem bylo v roce 2009 spuštění modelu takzvaného Silvipastoril, tedy znovuzalesnění pastvin v Brazílii stromy eukalyptu,“ vyjmenoval Brazzale. „Stromy byly vysázeny v řadách a takto uspořádané lesy se staly ´obrovskými plícemi´ zachycujícími oxid uhličitý (CO2), který je skutečnou výživou pro stromy. Podle Brazzale emise oxidu uhličitého devíti závodů skupiny za rok 2018 dosáhly celkem 45 431 tun ekvivalentu CO2 za rok, přičemž celkem bylo absorbováno 54 110 tun CO2/rok. „Důležité je, že pro dosažení uhlíkové neutrality není nutné snižovat výrobu, právě naopak, a je možné tak učinit hned, bez desítek let čekání. Pro dosažení tohoto výsledku je ale nutné změnit paradigmata výroby a dělat věci ve vhodných podnebných podmínkách, a zintenzivnit produkci rostlinné hmoty pomocí inovativních modelů, které dokonce díky zvýšení efektivity umožňují snižování nákladů. Pak už je řada na spotřebitelích. Vše lze dělat, bez nových daní, bez nových zákonů a bez intervencí ze strany státu, ve vzájemném porozumění výrobců a spotřebitelů“, doplnil Brazzale. Znovuzalesněním je podle něj možné dosáhnout dalších mimořádných výsledků. Mezi ně patří také zlepšení pohodlí zvířat, protože se vytvářejí přirozené podmínky lesa střídajícího se s mýtinami, zvýšení biodiverzity pastvin, zvýšení produkce píce na jednotku plochy, eliminace hnojiv, zmenšení potřebných ploch. Při zachování stejné produkce umožňuje ponechat divokému lesu větší plochy, zadržování vláhy a ochlazování půdy. Brazzale zdůraznil, že zasazení nových stromů je však pouhým začátkem. O nově vysázený les je třeba se starat, tedy kultivovat ho pravidelným kácením a prořezáváním, a tím ho udržet produktivním, maximalizovat účinek zachycování uhlíku, a učinit ho ekonomicky soběstačným.