Na své zahradě nedaleko Humpolce, v nadmořské výšce 580 metrů si vrchní sládek Rodinného pivovaru Bernard Josef Vávra vypěstoval chmel, očesal jej a uvařil z něj 110 hektolitrů čtyřikrát chmeleného ležáku.
Chmel je sice typický pro klimaticky jiné regiony, nicméně i na Vysočině se mu podle Vávry zadařilo. "Ano, i na Vysočině může růst a urodit se kvalitní chmel," uvedl v tiskové zprávě vrchní sládek a zároveň generální ředitel humpolecného pivovaru Vávra.
Jedenáctistupňový pivní speciál, který je v limitované edici na trhu, Vávra popsal slovy: "Plné tělo, dlouhý vlas, hluboký hlas, úzký pas a ňadra dmoucí, to pivo je prostě slast". Pivovar o tom informoval v tiskové zprávě.
V letošním prvním pololetí pivovar Bernard prodal 170 147 hektolitrů piva, meziročně o 12 procent méně. Za propadem stálo jarní uzavření gastronomických provozů nařízené kvůli šíření koronaviru. Humpolecký pivovar kvůli nižšímu odbytu zbrzdil nebo zastavil investice a nákupy, například nových sudů nebo vozidel. Zaměstnance udržel.