Šlechtitelský chov hus v Byňově husy nezdražil, kilogram živé váhy je za 140 korun
Jediný šlechtitelský chov hus v Česku, který je v jihočeském Byňově, prodává letos husy pro svatomartinská menu za 140 korun za kilogram živé váhy. Cena je stejná jako loni. Chov spadá pod Rybářství Nové Hrady, letos na svatého Martina připravili 1500 hus a na vánoční svátky 1000 hus. Loni nabízeli celkem 3000 hus, řekla vedoucí střediska chovu drůbeže Naďa Hrvolová.
Mají čtyři až pět násad
"Tím, že jsme šlechtitelé, máme čtyři až pět násad, z nich si šlechtitelka vybírá nejsilnější jedince pro chov, ostatní jde na prodej. Prodáváme část jako housata, část si necháme na výkrm na podzim. Prodej začal před třemi nedělemi, ale objednávky bereme už od září," řekla Hrvolová. Celkem mají na 5000 hus. Restaurace svatomartinské menu připravují od 6. do 17. listopadu. “V tuto chvíli máme na seznamu téměř 40 restaurací z Budějovicka, které nám potvrdily svatomartinskou nabídku. To je téměř dvojnásobek oproti loňskému roku,” sdělil ředitel Turistické oblasti Budějovicko Tomáš Polanský. Seznam těchto restaurací je na webu. Českobudějovické restaurace podle Polanského často využívají drůbež z lokálních chovů a malých farem. Jednou z nich je například restaurace Klika Kitchen, která odebírá husy z volného chovu a v kuchyni používá i další lokální suroviny. “Husy máme jako obvykle z farmy od manželů Tůmových z Chelčic. Kromě pečené husí čtvrtky s červeným zelím s povidly a houskovým knedlíkem s kaštany bude v nabídce celá řada dalších pochoutek z husího masa. Například marinovaná smažená husí játra, paštika s rakytníkem a nakládanou zeleninou nebo plněné knedlíky s husím masem,” popsal nabídku majitel restaurace Petr Klika.
Pro svatomartinské menu chovají stovky hus
Farma Tůmovi se specializuje na chov drůbeže od roku 1993. Začínali chovem kuřat, dnes nabízejí také kachny, husy, krůty a slepice. Pro svatomartinské menu chovají stovky hus, kilogram chlazené husy prodávali za 219 Kč. "Teď už máme vyprodáno, na Vánoce lze objednat krůty,“ řekl za farmu Karel Kortus. Husí speciality a suroviny z místních zdrojů návštěvníci najdou také v Pivnici Zvon na Náměstí Přemysla Otakara II. “Husu pomalu konfitujeme v sádle přes noc až 14 hodin. Nechybí domácí žemlový knedlík, bramborové drbáky, švestkové červené zelí a husí jus. Jsou to recepty vycházející z tradice česko-vídeňské kuchyně,” uvedl generální manažer Grandhotelu Zvon Zdeněk Novotný. Na svatomartinské menu lze zajít také v Týně nad Vltavou například do restaurací Sokolovna nebo Zlatá loď, v Hluboké nad Vltavou do Hotelu Záviš, restaurací U Hájků nebo Hubert.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!