05.02.2010 | 07:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Smysl Vědeckého výboru výživy zvířat

Vědecké výbory zřízené téměř ve všech členských zemích Evropské unie se zabývají problematikou kvality krmiv a následně jejich vlivem na bezpečnost potravin. Názor (stanovisko) každé země je respektován a pokud se nedosáhne shody v názorech na danou problematiku, nemůže vzniknout v EU předpis, který by ovlivnil v konečném důsledku kvalitu potravin.

Je celá řada oblastí, které dosud nejsou dobře prozkoumány a je je- dobře, že se na evropské úrovni záležitost diskutuje (v tzv. question) a podle finančních možností se pak ve vědeckých ústavech ověřuje a následně se teprve publikují závěry z těchto studií (tzv. opinion) a to vede k legislativním změnám (zákony, vyhlášky aj., viz např. www.ukzuz.cz  v sekci legislativa). Na následující informaci se dále podíleli prof. Ing. Mila- Marounek, DrSc., doc. Ing. Věra Skřivanová, CSc., a Ing. Yvona Tyrolová.
Praxe v České republice
Vědecký výbor výživy zvířat byl ustave- 24. července 2002 při Výzkumném ústavu živočišné výroby v souladu s usnesením vlády č. 1320/2001 ke Strategii zajištění bezpečnosti (nezávadnosti) potravi- v ČR. Činnost vědeckého výboru byla zařazena mezi hlavní činnosti Výzkumného ústavu živočišné výroby. K problematice hygieny krmiv jsou Mendelovou univerzitou provozovány webové stránky (www.bezpecna-krmiva.cz).
Stanoviska Vědeckého výboru výživy zvířat reagují na dotazy kladené koordinační skupinou pro bezpečnost potravi- (KS) nebo jsou reakcí na aktuální problémy týkající se bezpečnosti krmiv a výživy zvířat.
Koordinační skupina je stálým poradním a iniciačním orgánem ministra zemědělství ČR v oblasti bezpečnosti potravin. Za svou činnost je odpovědná ministru zemědělství.
Poradním orgánem KS je Vědecký výbor výživy zvířat (VVVZ). Te- také zpracovává podklady pro stanoviska ČR k materiálům Evropského úřadu pro bezpečnost potravi- (EFSA). Posláním EFSA je především poskytovat nezávislá vědecká stanoviska a zajistit propojení organizací členských států. EFSA dále poskytuje informace poslancům Evropského parlamentu.
Přehled hlavní činnosti (expertních studií)
Seznam studií je zveřejně- na stránkách Výzkumného ústavu živočišné výroby, v. v. i., v Praze- -Uhříněvsi (www.vuzv.cz, pod odkazem Aktuality – Vědecký výbor.
2002
- Vytvoření databáze informací (asi za posledních deset let) o legislativě ČR a EU, týkající se identifikace rizik a bezpečnosti potravin
- Identifikace a vyhodnocení možných rizik souvisejících s bezpečností krmiv a návrhy na jejich řešení
- Cizorodé látky v krmivech a potravinových řetězcích – analýza minulého období a prognóza do dalších let
2003
- Možnosti náhrady antibiotických stimulátorů růstu ve výživě zvířat
- Dopad následků záplav na výrobu krmiv a návrh opatření
- Vědecký názor na používání GMO ve výživě zvířat
- Zaměnitelnost krmiv v návaznosti na zákaz krmného požití masokostní moučky
- Používání stopových prvků ve výživě zvířat ve vazbě na užitkovost zvířat a životní prostředí
- Zhodnocení situace ve výrobě krmiv a jejich skladování v zemědělských závodech
- Využívání odpadních a vedlejších produktů ve výživě zvířat
2004
- Zušlechtění krmiv – podmínka jejich bezpečnosti a produkční účinnosti
- Škodlivé a toxické látky v krmivech živočišného původu
- Mikrobiální rizika krmiv
- Využití krmných aditiv s ohledem na bezpečnost krmivového a potravinového řetězce
- Dopad legislativy EU do norem a legislativy ČR
- Využití fytáz ve výživě zvířat
2005
- Mykotoxiny, prevence jejich vzniku a dekontaminace v krmivech
- Probiotika a prebiotika ve výživě zvířat
- Nové a potenciální doplňkové látky do krmiv přírodního původu
- Antiinvazní látky přírodního původu jako aditiva do krmiv
- Stopové prvky ve výživě zvířat
- Ekologické zemědělství – zdroj bezpečných krmiv a potravin
2006
- Toxické látky přírodního původu (sekundární metabolity rostli- a hub) v surovinách pro výrobu krmiv a možnosti jejich stanovení
- Povaha a mechanismus účinku antioxidantů, význam ve výživě zvířat a lidí
- Výživa a infekční onemocnění zvířat
- Kokcidiózy a histomoniázy drůbeže – závažnost v současné době a možnosti prevence
- Nutriční a dietetická hodnota tuzemských proteinových krmiv jako alternativa sóji a sójových produktů (část I – semena kulturních druhů rodu Lupinus)
- Náhrada krmiv živočišného původu u přežvýkavců
- Přírodní toxiny ve výživě zvířat
2007
- Konjugovaná kyselina linolová v živočišných produktech: souvislost s výživou zvířat a zdravím lidí
- Uplatnění lupiny ve výživě přežvýkavců
- Flavanoidy ve výživě zvířat
- Vliv ustájení a výživy na kvalitu masa a vajec drůbeže
- Hodnocení rizik nežádoucích látek v krmivech. Hodnocení rizika, jejich míra a závažnost u nejvíce používaných doplňkových látek a u některých nežádoucích látek v krmivovém řetězci
- Zvýšení obsahu zdraví prospěšných polynenasycených mastných kyseli- mléka výživou zvířat
- Vliv krmné dávky dojnic na množství a kvalitu mléčného tuku
- Nutriční vlastnosti sójových sacharidů ve vztahu k nepřežvýkavcům
- Využití vedlejších produktů vznikajících při výrobě bioetanolu
- Nutriční a dietetická hodnota tuzemských proteinových krmiv jako alternativa sóji a sójových produktů. Část II – řepka a řepkové produkty
- Nutriční a dietetická hodnota tuzemských proteinových krmiv jako alternativa sóji a sójových produktů. Část III – amarant jako alternativní proteinové krmivo
2008
- Úvod do problematiky vztahu zdravotního stavu  a výživy zvířat
- Přírodní látky a jejich biologická aktivita. 1. Látky potenciálně ovlivňující reprodukci prasat.
- Význam hovězího masa v potravinovém řetězci. Vliv krmné dávky skotu na profil mastných kyseli- hovězího masa
- Vliv mykotoxinů sterigmatocystinu, moniliforminu, diacetoxyscipenolu, phomopsinu na zdraví zvířat (souhr- literárních poznatků)
- Kvalita rostlinných olejů a jejich význam z hlediska zdraví zvířat a možného ovlivnění nutriční hodnoty potravi- živočišného původu
- Přírodní látky a jejich biologická aktivita. 2. Antinutriční a toxické látky v krmivech (Obrazový atlas)
2009
- Přírodní látky a jejich biologická aktivita 3. Metabolity rostli- využitelné pro zlepšení kvality potravi- živočišného původu.
- Biologicky aktivní látky ve výživě včel
- Siláž a zdraví zvířat
- Vliv diety, zejména obsahu dusíkatých látek, na množství a kvalitu mléčné bílkoviny a zdraví dojnic
- Nutriční a dietetická hodnota tuzemských proteinových krmiv jako alternativa sóji a sójových produktů – Část IV. – hrách
- Nutriční a dietetická hodnota tuzemských proteinových krmiv jako alternativa sóji a sójových produktů – Část V. – bob

 

Klíčové informace

- Výbor posuzuje na vědeckém základě zdravotní rizika krmiv a jejich jednotlivých složek. 
- Členové vypracovávají expertní studie, které reagují na aktuální problematiku ve výrobě krmiv a výživě zvířat. 
- Studie musí zahrnovat veškeré poznatky, které jsou o dané problematice ve vědeckém světě známy. Všechny informace musí být napsány nezávislým, objektivním způsobem a srozumitelně.
- Některé studie představují také výsledky vlastních experimentálních pokusů. Vše musí být uvedeno nezávislým, objektivním způsobem a srozumitelně.

 

 

Prof. Ing. Ladislav Zeman, CSc.,

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down