Soutěž o biopotravinu roku vyhrála Biofarma Sasov s vepřovým masem Bio Přeštík
Soutěž o biopotravinu roku letos vyhrálo vepřové maso Bio Přeštík v plechu z Biofarmy Sasov. Jihlavská farma skončila na prvním místě i loni, a to se svou bioslaninou z přeštického prasete. Porota vybrala vítěze ze 140 biopotravin, v loňském roce jich bylo přihlášených 118. Soutěž pořádá PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců, jehož zástupci v Praze spolu s ministrem zemědělství Markem Výborným předali ceny vítězům.
Ekologické zemědělství
Koncem loňského roku působilo v Česku 5341 ekologických zemědělců a 969 výrobců biopotravin, podíl obhospodařované ekologické půdy dosahoval 16,8 procenta. "Meziročně jsme navýšili rozsah plochy a překonali jsme hranici 600 000 hektarů ze zhruba 3,5 milionu hektaru, které jsou v ČR obhospodařované," doplnil ministr. Ke konci roku 2021 hospodařili ekologicky farmáři na výměře 558 124 hektarů, což bylo 15,7 procenta plochy, do roku 2030 by měl podíl dosáhnout čtvrtiny.
Šesté ocenění pro Biofarmu Sasov
Biofarma Sasov získala ocenění za nejlepší biopotravinu pošesté. Přeštické maso má podle majitele farmy Josefa Sklenáře více tuku než běžně dostupné vepřové maso a jeho výkrm trvá déle, což zvyšuje jeho cenu a pro většinu zemědělců je chov nerentabilní. Zhruba 380 gramů masa stojí 250 korun. Kateřina Urbánková ze svazu ekologických zemědělců dodala, že existuje skupina obyvatel, kterou nepřesvědčí, aby biopotraviny nakupovali, pro velkou část populace to je ale pouze osobní rozhodnutí a mohou si dovolit ve větším biopotraviny nakupovat. Sklenář upozornil, že černostrakaté přeštické prase je v současnosti ohroženo vyhynutím a plemeno je zařazené v genové rezervě. "Najde-li maso a masné výrobky z přeštíků své větší uplatnění na trhu, budou se jejich chovy rozšiřovat," řekl Sklenář.
Vyhlášení výsledků soutěže zároveň zahájilo 20. ročník osvětové kampaně ministerstva zemědělství nazvané "Září - Měsíc biopotravin a ekologického zemědělství".
Další ocěněné produkty
V soutěži porota ocenila také nejlepší biovíno, vítězem se stalo Chardonnay z Vinařství Čech. Mezi steakovými bio masy zvítězilo jehněčí ossobuco z farmy Rudimov a ocenění v kategorii biopotravin rostlinného původu si odnesl mošt z Moštárny Hostětín. V kategorii mléčných výrobků porota ocenila farmářský sýr z farmy Menšík a v kategorii pro gastronomii zvítězila firma Živá farma.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!