Soutěže o značku Regionální potravina Ústeckého kraje a O nejlepší potravinářský výrobek Ústeckého kraje - Kraje Přemysla Oráče jsou dvě soutěže, které mají velký význam pro region. V Ústeckém kraji se totiž letos přihlásilo 190 potravinářských výrobků od 52 výrobců, což je nejvíce ze všech krajů republiky. Do soutěže Přemysla oráče 188 výrobků a 53 výrobců. Uvedla to při zahájení výstavy Zahrada Čech, která se uskutečnila v polovině září, regionální koordinátorka soutěže a ředitelka Okresní agrární komory Most Ludmila Holadová.
Náměstek ministra zemědělství Pavel Sekáč a hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček předali certifikáty devíti vítězům soutěže Regionální potravina Ústeckého kraje „Ministerstvo zemědělství již šestým rokem soutěží Regionální potravina pomáhá malým producentům z regionů. Snaží se tak ocenit a zviditelnit jejich náročnou práci a napomoci jim s jejich výrobky uspět na trhu,“ představil již dříve soutěž ministr zemědělství Marian Jurečka. V Ústeckém kraji byly v soutěži o značku Regionální potravina hodnoceny potravinářské produkty v devíti kategoriích. „Je potěšitelné, že v našem regionu došlo k tak vysokému nárůstu přihlášených výrobků do soutěže, a to na 190 proti 145 z roku 2014. Jde o rekordní počet, který předčil všechna naše očekávání,“ řekla Holadová. Předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslav Zeman řekl, že nebylo jednoduché v letošním komplikovaném suchém roce připravit vzorky na výstavu. Celkový výpadek v zelenině kvůli letošnímu suchu pak odhaduje zhruba na 30 procent. „Není to však stejné u všech druhů a není to stejně v celé republice. I když jsme malá republika, severní Čechy v porovnání a jižní Moravou představují diametrální rozdíl,“ konstatoval.
Celý článek najdete v týdeníku Zemědělec č. 41