Tuzemská roční spotřeba hovězího masa klesla za posledních pět let o 32,5 procenta z 308,9 tis. tun v roce 1996 na 208,5 tis. tun živé hmotnosti v roce 2000. V letošním roce počítá prognóza MZe s dalším snížením spotřeby hovězího masa na 181 tisíc tun. Vyplývá to z údajů MZe, které má Agroweb k dispozici
Spotřeba masa na obyvatele je v ČR podle MZe poměrně stabilní. Přesný údaj za loňský rok MZe sice ještě nezná, dlouhodobě se však spotřeba pohybuje mezi 80 až 85 kilogramy na osobu za rok.
Mění se ale její skladba. Lidé konzumují stále méně hovězího masa, což je dlouhodobý trend již od roku 1991. Tehdy obyvatel ČR zkonzumoval v průměru 22,4 kilogramu hovězího ročně, zatímco v roce 1999 to bylo již jen 13,8 kilogramu.
Spotřeba vepřového se dlouhodobě zásadně nemění, mezi lety 1996 až 1999 však poklesla ze 49,2 na 44,7 kilogramu na osobu ročně. Zákazníci v ČR dávají stále více přednost drůbežímu masu, které vytěsňuje ze spotřeby především hovězí. V roce 1994 spořádal obyvatel ČR 11,6 kilogramu drůbežího masa ročně, v roce 1999 to bylo již 20,5 kilogramu.