České mlékárenství kopírovalo vloni světový vývoj, i když dodávky mléka byly o něco nižší než v předchozím roce. Stoupla však mléčná užitkovost skotu i kvalita mléka. Na druhou stranu spotřeba mléčných výrobků v České republice stagnovala na 234 kilogramech na osobu. Na tomto trendu se zřejmě podílel především cenový růst mléčných výrobků. Uvedl to minulý týdne na slavnostním shromáždění ke Dni mléka předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček.
Podle Kopáčka bezmála 41 procent spotřeby podobně jako předloni představovaly dovezené výrobky. Dovážejí se zejména sýry, zakysané výrobky a máslo. Zvýšily se ceny syrového mléka, a to částečně ovlivnilo nárůst cen produktů, uvedl Kopáček. Nákupní cena mléka vzrostla od loňského ledna do prosince bezmála o pětinu, meziroční průměrný růst ceny činil 11 procent. Dalším faktorem, proč spotřeba na rozdíl od předloňska nerostla, mohlo být podle Kopáčka teplé léto. „Jak je teplé počasí, spotřeba jde vždycky trošku dolů,“ podotkl. „Česká domácí výroba mléčných výrobků je ohrožována silnou konkurencí levnějších konkurenčních produktů ze zahraničí, obzvláště pak z Německa, Belgie a Polska,“ uvedl Kopáček. Kvalita dovozového zboží podle něj není vždy optimální a často zaměstnává státní dozorové orgány.
Náměstek ministra zemědělství Jindřich Šnejdrla ve svém vystoupení konstatoval, že mléko je důležitou komoditou. Ministerstvo zemědělství je ve finále zpracování nové společné zemědělské politiky na léta 2014 až 2020. „Děláme vše pro to, aby dotační prostředky, které budou přicházet z EU, byly v daleko větší míře směřovány do sektoru výroby mléka,“ prohlásil a připomněl rok 2015, kdy by měly být zrušeny mléčné kvóty v rámci EU. Podle něj by tento krok mohl mít negativní dopad na trh s touto komoditou. .
Prezident Agrární komory ČR Miroslav Toman nastínil nejčernější variantu, která by mohla nastat po zrušení mléčných kvót. V mlékařsky vyspělých státech, jako je Německo, Nizozemsko, společnosti využijí kapacity, které vybudovali a díky síti svých obchodních řetězců svoji produkci protlačí na trhy EU. „Co můžeme udělat pro to, aby k tomu nedošlo? Jde o to, aby stát rozhodl, zda chce mléko podporovat jako svou prioritní komoditu a pokud ano, tak je třeba, aby nastavil takové podpory, které by vedly nejen k udržení, ale k růstu produkce mléka, doprovázeného stabilitou a posilováním mlékařského trhu a podílu tuzemských výrobků a něm,“ shrnul s tím, že z hlediska zpracovatelského průmyslu je důležitá změna sortimentu výroby českých producentů s důrazem na zvýšení podílu inovativních produktů a produktů s vyšší přidanou hodnotou.