Spotřeba sýrů v České republice pozvolna roste a přibližuje se průměrné spotřebě v Evropské unii, která dosahuje zhruba sedmnácti kilogramů na osobu ročně. V posledních letech narůstá konzumace čerstvých a plísňových sýrů. Stále více lidí vyhledává různé sýrové speciality. S tím souvisí trend přibývajících speciálních sýrových prodejen. Uvedl to předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček.
Z dlouhodobého hlediska český zákazník nakupuje především polotvrdé sýry holandského typu, mezi něž patří zejména eidamy a goudy. Specifikem českého trhu je vysoká obliba tavených sýrů. Jejich průměrná spotřeba dosahuje více než dva kilogramy na osobu. Český zákazník podle Kopáčka miluje sýry s oky. Nově se ale zaměřuje na rozšiřující sortiment čerstvých sýrů a také sýrů plísňových," poznamenal. Novou rostoucí kategorií jsou také takzvané konvenientní sýrové speciality k dalšímu kulinářskému použití, kam patří například předsmažené sýry.
Podle Kopáčka lidé již nekupují sýry jen jako základní potravinu. Čím dál častěji si například při různých oslavách či posezeních s přáteli dopřávají různé sýrové speciality. Mezi ně patří například velmi prozrálé archivní sýry nebo dovážené sýry s chráněným označením původu. Jiní zákazníci pak v obchodech vyhledávají druhy sýrů, které jim chutnali při návštěvách v zahraničí. Tento spotřebitelský zájem vedl i k otevírání řady speciálních sýrových prodejen, takzvaných sýroték, a nejméně jedna až dvě takové prodejny jsou dnes už téměř v každém větším nebo i okresním městě, poznamenal Kopáček.
Například italsko-česká společnost Orrero, která je největším světovým výrobcem tvrdého sýra typu parmazán, má v současnosti v Česku jedenáct prodejen La Formaggeria Gran Moravia. Brzy mají přibýt další nové prodejny.
Spotřeba okolo sedmnácti kilogramů sýrů na osobu ročně řadí Čechy na přední místo ve střední a východní Evropě. Češi snědí více sýrů než Britové, Španělé či Skandinávci. Největšími jedlíky sýrů v Evropě jsou Řekové s 30 až 31 kilogramy ročně. Velkými jedlíky sýrů jsou také Francouzi, Lucemburčané, Němci a Italové.
Podíl dovážených sýrů na celkové domácí spotřebě je v Česku vysoký a v roce 2012 představoval 51 procent. Podle předběžných odhadů mlékařů se loni podíl dovozů mírně snížil vzhledem k vyšší domácí výrobě.*