Za tři čtvrtletí letošního roku zavřela Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) 129 maloobchodních prodejen, restaurací a dalších provozoven, které má ze zákona povinnost kontrolovat. Uvedl to mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Za celý loňský rok to bylo 174 provozů, dodržování povinností provozovatelů tedy zůstává neuspokojivé, dodal mluvčí.
Polovina zavřených provozů připadá na maloobchodní prodejny, tedy řetězce či menší prodejny potravin. Restaurací a dalších podniků společného stravování zavřela inspekce 44, zbytek připadá na velkoobchody, výrobu potravin a internetové obchody.
Důvodem k uzavření byl podle Kopřivy zejména neakceptovatelný stav v provozovnách, kdy u nabízených pokrmů nebo skladovaných potravin nebylo možné zajistit jejich bezpečnost. Inspektoři na místě zaznamenali zejména dlouhodobě zanedbaný úklid v podobě vrstev mastnoty, prachu a zbytků potravin na kuchyňských zařízeních, podlaze a skladech potravin, plíseň na stěnách, nezvládnutý odvoz odpadů. Mnohde chybí přístup k teplé vodě, a tedy nemožnost řádného mytí výčepního skla, nevyhovující je i stav toalet.
Dlouhodobým problémem je výskyt škůdců a jejich trusu u skladovaných potravin, výskyt potravin okousaných od myší ve skladech i přímo v provozovnách a nezabezpečení provozů před pronikáním škůdců, zejména hlodavců a hmyzu.
Pokud inspektoři zjistí v provozovně nepřijatelné hygienické podmínky, na místě zakážou prostor používat a nařídí odstranění nedostatků. Při opakované kontrole posoudí, jestli je podnik v souladu s požadavky zákona, a až poté zákaz uvolní a zároveň zahájí správní řízení o uložení pokuty.*