12.12.2023 | 11:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Štědrovečerní večeře bude letos o 16 procent dražší než loni

Štědrovečerní večere bude letos o 16 procent dražší než loni a čtyřčlenná rodina za typickou českou večeři zaplatí 852 Kč. V aktuální analýze to uvedla investiční platforma eToro, podle níž je letos pro Čechy Štědrý den nominálně nejdražší od roku 1989. Ze zemí, které společnost sledovala, zaplatí nejvíce lidé za štědrovečerní večeři ve Francii. Z průzkumu mezi zákazníky on-line supermarketu Košík.cz zase vyplynulo, že lidé utratí za jídlo a další občerstvení na sváteční dny v průměru kolem 3500 Kč.

Štědrovečerní večeře bude letos nejdražší od roku 1989

"Vzhledem k tomu, že se nacházíme v období klesající inflace, můžeme konstatovat, že letošní Štědrý večer bude nejdražší od roku 1989," uvádí analýza. Společnost eToro počítá ceny tradiční štědrovečerní večeře, která se skládá z rybí polévky, smažených řízků a kapra s bramborovým salátem. Vychází z cen na internetovém supermarketu bez akčních slev a u kapra z nabídky farmářského rybářství. Cena celého kapra je letos podle společnosti o 48 korun vyšší než loni, zároveň také zdražilo o 56 procent kuřecí maso. Meziročně levnější jsou naopak vejce, uvedla firma.

"Růst globálních cen sice zpomalil, ale přesto stále rostou," poznamenal analytik eToro Paweł Majtkowski. "Vyšší nárůst byl zaznamenán v zemích, kde se na Štědrý den podává maso. Například v Dánsku se cena štědrovečerní večeře zvýšila o 25 procent v důsledku 48procentního nárůstu ceny vepřového masa za poslední rok," dodal.

Z firmou sledovaných zemí zaplatí nejvíce lidé za štědrovečerní večeři ve Francii. Tradiční pečený krocan plněný nádivkou stojí v přepočtu téměř 2000 Kč, meziročně je celý pokrm dražší o pět procent. O 24 procent zdražil tradiční krocan s různými přílohami ve Španělsku, kde bude večeře na Štědrý den stát 1835 Kč.  V sousedním Německu stojí podle analýzy tradiční vánoční pečená husa s přílohou 1635 Kč, meziročně zdražila o 0,6 procenta. V Polsku vánoční pečený krocan vyjde levněji než tradiční večeře v Česku. Poláci zaplatí 808 Kč, meziročně o devět procent více. Košík.cz se ptal na útratu za tři sváteční dny 1800 zákazníků. Průzkum ukázal, že i když průměrná útrata je kolem 3500 Kč, mezi domácnostmi jsou poměrně velké rozdíly. Zhruba pětina lidí plánuje utratit kolem 5000 Kč. O více než polovinu méně, 2000 Kč, plánuje utratit 19 procent domácností. Šest procent oslovených lidí chce za nákup na svátky utratit do 1000 Kč. Zároveň stejné množství lidí uvedlo, že utratí kolem 10.000 Kč. Podle Zuzany Magálové ze společnosti Košík.cz je vidět, že domácnosti v současnosti hodně šetří. "Naše sekce, která sdružuje všechny slevy na jednom místě, patří dlouhodobě k nejnavštěvovanějším místům na webu. Na druhou stranu Češi neslevují z kvality – stále hledají dobré výrobky za dobrou cenu," dodala. Průzkum se ptal i na to, zda lidé jedí na Štědrý den ryby. Vyplynulo z něj, že rybu jí 84 procent lidí. Z lidí, kteří rybu připravují, jí 55 procent dotázaných kapra, 26 procent z nich dá přednost lososovi. Většina lidí také rybu doplňuje bílým nebo červeným masem. Kuřecí řízek volí 58 procent lidí.*

Kapr v podběráku

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down