Přes 500 lidí přilákala o víkendu akce Poznej svého farmáře na statku Horní Dvorce na Jindřichohradecku. Začal tak osmý ročník projektu, při němž lidé navštíví šest farem po ČR a mohou podpořit místní zemědělce. Statek Horní Dvorce denně vyrobí 70 kilogramů ovčích sýrů, jde také o jediný šlechtitelský chov ovcí lacaune v zemi, řekla Michaela Dubová ze statku.

"Měli jsme to rozdělené na dětské atrakce, na farmářský trh, ukázali jsme výrobu sýrů," řekla Dubová. Při projektu Poznej svého farmáře mohou lidé navštívit i farmy na Olomoucku, Královéhradecku, ve středních Čechách a na Zlínsku. Statek Horní Dvorce s deseti zaměstnanci hospodaří na víc než 130 hektarech, chová 500 dojných ovcí. Posledních devět let provozuje sýrárnu. Ovčí sýry i jogurty, jehněčí maso i uzeniny dodává do víc než 100 kamenných farmářských prodejen v ČR. Dubová a její manžel studovali ČVUT, ale líbilo se jim zemědělství. Bydleli poblíž Prahy, kde chovali několik ovcí a koní, čímž si přivydělávali při vysoké škole. Chtěli do jižních Čech, kde mají rodové kořeny, a náhodou objevili statek u Studené. Byl polorozbořený, téměř nebylo kde spát, ale patřilo k němu 20 hektarů. "Postupně jsme si začali plnit náš sen," řekla Dubová. Statek začali opravovat, přistavěli obytnou část, vznikla i hospoda, ve stodole pořádají koncerty. Nejdřív zvolili na chov masné ovce. Postupně začali objíždět farmářské trhy a budovali klientelu. Měli třísethlavé stádo, pak i dojné. Dubová vzpomíná, jak se jí manžel s lehkou nadsázkou ptal: "Co budeš dělat, až ti skončí mateřská? Tak ti postavíme sýrárnu." Budovali ji od roku 2008, čtyři roky poté začali sýry vyrábět. Nejlépe se prodávají čerstvé sýry a půl roku až rok zrající gouda. Do sýrárny investovali několik milionů. Nabízí 13 druhů sýrů, denně zpracují 300 až 400 litrů mléka.

 

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down