Bezpečnost potravin je dlouhodobě jednou z priorit České republiky a oblast výživy je zásadní z pohledu dlouhodobého zlepšování zdravotního stavu obyvatelstva. Uvádí se to ve zprávě ke strategii bezpečnosti potravin a výživy na období 2010 až 2013, kterou vládnímu kabinetu předkládá ministerstvo zemědělství společně s ministerstvem zdravotnictví. Dokument projedná vláda v pondělí.
Materiál o strategii podávají společně výše zmíněná ministerstva z důvodu, že systém bezpečnosti potravin v České repubice koordinují. Kromě nich se na něm podílejí i další ministerstva a organizace státní správy. Orgány v resortu ministerstva zemědělství dohlíží například na nezávadnost potravin, surovin či krmiv, resortu ministerstva zdravotnictví vykonávají státní dozor ve veřejném stravování orgány ochrany veřejného zdraví. Útvar hlavního hygienika je na základě žádosti výrobce nebo dovozce odpovědný za vydávání souhlasu s uvedením potravin nového typu do oběhu.
Cílem připraveného dokumentu je zlepšit ochranu zdraví spotřebitelů a zvýšit důvěru lidí v kvalitu a výživovou hodnotu potravin. Na rozdíl od podobných dokumentů v minulosti zahrnuje strategie také problematiku výživy obyvatel, která se dosud řešila samostatně.
Ze strategie vyplývá, že by české orgány měly v budoucnosti více spolupracovat s Evropským úřadem pro bezpečnost potravin, více komunikovat se spotřebiteli i pracovníky státní správy.