Středočeští restauratéři mají problémy s označováním pokrmů

Nejčastějším prohřeškem provozovatelů středočeských restaurací bylo v prvním pololetí letošního roku špatné označování rozpracovaných pokrmů a polotovarů. Špatně označené pokrmy činily třetinu všech prohřešků. Na druhém místě v četnosti se umístila nedostatečná úroveň hygieny, uvedla dnes mluvčí Krajské hygienické stanice Středočeského kraje Dana Šalamunová v tiskové zprávě.

Hygienici provedli v prvním pololetí celkem 1364 kontrol středočeských restaurací a dalších stravovacích zařízení. Za zjištěné nedostatky uložili hygienici provozovatelům 424 finančních sankcí v celkové výši 1,38 milionu korun. V 54 případech kontroloři nařídili sanitaci provozovny, v pěti případech pak nařídili dezinsekci, nebo deratizaci. Ve 23 případech pozastavili provozovatelům činnost, v osmi případech provozovnu uzavřeli.

V 791 provozovnách hygienici v první polovině roku kontrolovali také dodržování zákazu kouření. "Ve 44 provozovnách byly zjištěny závady týkající se označení provozoven u vstupu zjevně viditelnou grafickou značkou, označení zákazu prodeje tabákových výrobků či zákazu prodeje alkoholických nápojů osobám mladším 18 let. V deseti provozovnách nebyl dodržen zákaz kouření ve vnitřním prostoru provozovny stravovacích služeb," řekla Šalamunová.

Porušení protikuřáckého zákona hygienici odhalili ve 22 případech a uložili pokuty za 84 100 korun.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down