Nejčastějším prohřeškem provozovatelů středočeských restaurací bylo v prvním pololetí letošního roku špatné označování rozpracovaných pokrmů a polotovarů. Špatně označené pokrmy činily třetinu všech prohřešků. Na druhém místě v četnosti se umístila nedostatečná úroveň hygieny, uvedla dnes mluvčí Krajské hygienické stanice Středočeského kraje Dana Šalamunová v tiskové zprávě.
Hygienici provedli v prvním pololetí celkem 1364 kontrol středočeských restaurací a dalších stravovacích zařízení. Za zjištěné nedostatky uložili hygienici provozovatelům 424 finančních sankcí v celkové výši 1,38 milionu korun. V 54 případech kontroloři nařídili sanitaci provozovny, v pěti případech pak nařídili dezinsekci, nebo deratizaci. Ve 23 případech pozastavili provozovatelům činnost, v osmi případech provozovnu uzavřeli.
V 791 provozovnách hygienici v první polovině roku kontrolovali také dodržování zákazu kouření. "Ve 44 provozovnách byly zjištěny závady týkající se označení provozoven u vstupu zjevně viditelnou grafickou značkou, označení zákazu prodeje tabákových výrobků či zákazu prodeje alkoholických nápojů osobám mladším 18 let. V deseti provozovnách nebyl dodržen zákaz kouření ve vnitřním prostoru provozovny stravovacích služeb," řekla Šalamunová.
Porušení protikuřáckého zákona hygienici odhalili ve 22 případech a uložili pokuty za 84 100 korun.*