Struktura živočišné i rostlinné výroby v České republice se vloni změnila. Uvádí to Zpráva o stavu zemědělství ČR v roce 2001. Změny v živočišné výrobě se odrážejí i ve vývoji stavů hospodářských zvířat. Loni meziročně klesly stavy skotu o čtyři procenta, stavy dojených krav o 2,5 % při současném růstu jejich užitkovosti o 6,4 %.
Produkce hovězího masa a užitkovost skotu ve výkrmu se proti roku 2000 prakticky nezměnila. Produkce vepřového masa zůstala na úrovni roku 2000 při současném mírném poklesu stavů prasat (o 0,8 %) a růstu užitkovosti (o 3,1 %). Především v důsledku růstu poptávky však meziročně vzrostla produkce drůbežího masa, a to o 6,2 procenta.
U rostlinné výroby se loni meziročně zvýšila produkce obilovin celkem (o 13,7 %), cukrovky (o 25,6 %), řepky (o 15,3 %), luskovin (o 7,7 %) a chmele (o 34,7 %). Naopak poklesla produkce brambor (o 23,4 %) a zeleniny (o 12,6 %). Zvýšení produkce bylo u cukrovky realizováno především zvýšením osevních ploch (o 26,3 %). Růst produkce řepky byl dosažen jak růstem osevních ploch (o 5,8 %), tak zvýšeným hektarovým výnosem (o 8,8 %). Produkce obilovin a luskovin vzrostla díky vyššímu hektarovému výnosu při současném poklesu osevních ploch (o 1,3 %, resp. o 5,4 %). U chmele nárůst produkce způsobil pouze vyšší hektarový výnos (o 34,7 %) a pokles produkce brambor byl důsledkem nižších osevních ploch (o 21,5 %).