Pivovary nyní přicházejí kvůli zavřeným hospodám a restauracím na tržbách o 341 milionů korun týdně. Uvádí to studie Centra ekonomických a tržních analýz (CETA), kterou si objednal Český svaz pivovarů a sladoven. O studii informovali zástupci svazu. Do konce ledna tak přijdou ve druhé koronavirové vlně pivovary na tržbách o 2,8 až 3,8 miliardy korun. Bude záležet na tom, jak rychle se budou lidé vracet do restauračních zařízení.
Studie kalkuluje s otevřením hospod a barů sedm týdnů po jejich uzavření, tedy od středy 2. prosince. "Důvěra českých spotřebitelů v bezpečnost gastronomie je silně otřesena a vnitřní prostory restauračních zařízení mohou být nadále částí veřejnosti považovány za rizikové. Optimistický scénář proto kalkuluje se ztrátami tržeb ve výši 2,8 miliardy korun, pesimistická varianta počítá s 3,8 miliardy korun," uvedl analytik CETA Michael Fanta.
CETA proto vytvořila ještě "realistický" scénář, podle kterého se v době uzavřených restaurací propadne prodej čepovaného piva o 95 procent. V prvním měsíci po otevření provozoven by poté došlo k propadu tržeb o 40 procent proti běžnému období a v následujících čtyřech týdnech by se tržby snížily proti normálu o 20 procent. Celkové ztráty na tržbách by u pivovarů pak činily 3,25 miliardy Kč.*