Studie: Průmyslově zpracované jídlo se pojí se škodlivými účinky na zdraví

Průmyslově zpracované potraviny se přímo pojí s 32 škodlivými účinky na zdraví. Zvyšují mimo jiné riziko srdečních onemocnění, rakoviny, cukrovky druhého typu, problémů s duševním zdravím a předčasného úmrtí. Uvedl to list The Guardian s odkazem na nejrozsáhlejší světový přehled důkazů o škodlivých dopadech výrobků, jako jsou například čokoládové tyčinky, šumivé nápoje, hotová jídla a rychlé občerstvení.

Větší konzumace průmyslově zpracovaných potravin je podle studie spojena s přibližně o 50 procent vyšším rizikem úmrtí v souvislosti s kardiovaskulárními chorobami. O 48 až 53 procent také zvyšuje riziko úzkostí a dalších duševních poruch. Podle vědců to ukázaly důkazy, které hodnotí jako přesvědčivé.

S častější konzumací průmyslově zpracovaných potravin je spojeno rovněž o 21 procent vyšší riziko úmrtí z jakékoli příčiny. O 40 až 66 procent se zvyšuje riziko úmrtí v souvislosti se srdečními chorobami, obezitou, cukrovkou druhého typu a poruchami spánku. Podle přehledu to vyplývá z "velmi přesvědčivých důkazů", které také uvádějí, že tyto výrobky s sebou nesou o 22 procent vyšší riziko deprese.

Důkazy o souvislostech existují

Existují i důkazy, třebaže podle vědců jen omezené, o souvislostech mezi průmyslově zpracovanými potravinami a astmatem, gastrointestinálními problémy, některými druhy rakoviny a rizikovými faktory jako je vysoká hladina krevních tuků a nízká hladina "dobrého" cholesterolu.

Celkově výsledky ukazují, že vyšší konzumace průmyslově zpracovaných potravin je spojena se větším rizikem 32 nepříznivých zdravotních následků. Předchozí studie spojovaly průmyslově zpracované potraviny s různými zdravotními problémy, ale žádná neposkytla komplexní hodnocení. Aby tuto mezeru překlenuli, provedli vědci přehled, kde shrnuli důkazy z předchozích analýz a článků.

Zjištění zveřejněná v odborném časopise BMJ jsou založena na informacích od téměř deseti milionů lidí. Autoři souhrnného přehledu na závěr zdůraznili, že je třeba zavést cílená opatření zaměřená na snížení konzumace průmyslově zpracovaných potravin.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down