Zájemci o tradiční svatomartinské menu si letos v restauracích připlatí. Nákupní cena hus je podle provozovatelů restaurací proti loňsku výrazně vyšší. Do zdražení se podle nich promítá také růst cen energií a dalších položek. Některé restaurace hlásí menší zájem lidí o rezervace než loni, a na pátek 11. listopadu proto připraví méně porcí, než dělali dřív.
Nižší poptávku hostů než loni eviduje sokolovská restaurace Steak Bar George, která připravuje svatomartinskou husu již 16. rokem. Letos poprvé podnik přistoupil k tomu, že lidé musí zaplatit rezervační poplatek 300 korun. "Je to hrozné, ale ta husa i to stehno jsou prostě drahé a v dnešní době si nemůžeme dovolit udělat nákup, a když se to neprodá, tak to skladovat," řekl provozovatel Jiří Vítek. Výrazný vzestup cen potvrzuje i provozovatel brněnské restaurace Racek Dalibor Beil. "Husí stehna jsou tak drahá, že bych musel hlavní chod dát za 500 korun, a to by si asi nikdo nedal," řekl. Beil letos připravil jako hlavní chod speciality z husích jater za cenu okolo 230 korun. Po třech letech přitom mohou lidé chodit do restaurací bez omezení, jaká platila kvůli epidemii koronaviru. "Letos je ale zájem nejslabší, zatím máme rezervace tak na 20 procentech možností," shodl se Beil s manažerem brněnské restaurace Žebětínský dvůr Václavem Živným. Ne všichni restauratéři ale vyhlížejí nadcházející oslavy svatého Martina s obavou. "Rezervace už evidujeme, zájem je větší, než jsme čekali," sdělil Tomáš Olejník, vedoucí restaurace Masné krámy, kterou provozuje Budějovický Budvar. Menu, jež zahrnuje polévku, čtvrtku husy s knedlíkem, zelím nebo zapečeným jablkem, bude muset podnik meziročně zdražit. "Meziroční navýšení je o 30 až 40 procent, to je enormní," dodal Olejník.*