Svaz: Pekárnám chybí absolventi, budoucnost je v modernizaci a automatizaci
Počet absolventů učebních oborů nedokáže pokrýt potřeby českých pekáren. Ročně ze škol vyjde pouze zhruba 100 lidí, v oboru ale zůstane jen kolem 30 procent. Podniky by přitom potřebovaly 600 až 800 nových zaměstnanců. Budoucnost oboru je v inovacích, které přinesou úspory energií a sníží množství zaměstnanců. Novinářům to řekl výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR Bohumil Hlavatý.
Podle Hlavatého do pekařského oboru z absolventů škol míří hlavně lidé, kteří mají obor v rodině a jdou například do rodinných podniků. Uvedl, že na tříletém oboru pekař je v průměru 600 až 700 učňů ročně, ale ne všichni studium dokončí. Pekárny jsou také stále závislé na velkém podílu lidské práce. Hlavatý poznamenal, že v oboru je mezi 20 000 až 25 000 lidmi a zároveň byl v minulosti obrat pekáren v ČR 25 miliard korun ročně, po zdražení může jít o částku přes 30 miliard korun.
Zastaralé technologie, potřeba investic
Upozornil na to, že velké množství pekáren je technologicky zastaralých. Podle Hlavatého je jeden z důvodů to, že dlouhou dobu byly ceny pečiva v Česku velmi nízké a podniky neměly prostor k tomu dosáhnout takové ziskovosti, aby mohly investovat. Nyní se ukazuje, že právě investice jsou klíčovým problémem. "Budoucnost malých i velkých pekáren je v investicích do technologií, které sníží spotřebu energií a sníží počet zaměstnanců," doplnil. Podotkl, že i právě ekonomická situace, která přišla s růstem cen energií, a následná inflace způsobily to, že se pečivo dostalo na cenovou úroveň, kterou by mělo mít. V ČR podle Hlavatého už existují technologicky velmi pokročilé pekárny, které jsou téměř plně robotizované a produkci prakticky ovládají pouze operátoři automatických systémů. Výrobky z těchto podniků jsou na velmi vysoké úrovni a vyhrávají i v soutěžích, doplnil.
Spotřeba pečiva
Spotřeba pečivase podle Hlavatého i v době vysoké inflace výrazně nezměnila, i když se to v loňském roce očekávalo. Lidé také méně plýtvají, což lze sledovat na tom, že kupují například menší balení. Dříve lidé vyhodili 30 až 50 procent pečiva, uvedl.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!