Pivovary jsou na pondělní rozvolnění připravené, zajistí zásobování i servis. Sdělila to dnes výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven (ČSPS) Martina Ferencová. Doufá, že otevření restaurací vydrží i déle než jen přes letní měsíce. Vláda se k rozvolnění rozhodla na základě rozhodnutí Nejvyššího správního soudu.
"Z pohledu příprav pro nás není zase tak zásadní, zda k plnému otevření restaurací dochází na základě soudního rozhodnutí vůle ministerstva zdravotnictví nebo něčeho jiného," řekla Ferencová. Restaurace jsou podle ní schopné přivítat bezpečně hosty už delší čas. "Zkušenost z předchozích vln pandemie nás naučila, že omezení nebo jejich parametry i termíny se často mění velmi rychle. Máme tedy už nastavená pevná pravidla, a ta zajistní nejen hladké spuštění provozů, ale i jejich bezpečnost," doplnila.
V restauracích bude nutné po pondělním otevření dodržovat předepsané rozestupy, nosit ochranu úst a nosu mimo konzumaci. U menších stolů budou moci sedět nejvýš čtyři hosté. Více než čtyři hosty budou moci restauratéři podle mimořádného opatření usadit u stolu s deseti a více místy. Mezi skupinami čtyř zákazníků, vyjma členů jedné domácnosti, budou muset být odstupy alespoň 1,5 metru. V podnicích není povolena produkce živé hudby a tanec.*