Uzavření gastronomických provozů na tři týdny způsobí pivovarům škody za 750 milionů korun. Dnes to sdělili zástupci Českého svazu pivovarů a sladoven. Čepované pivo má totiž omezenou dobu trvanlivosti, pivovary musí proto omezovat jeho výrobu a v případě delšího uzavření provozoven budou řešit jeho expiraci. V tuto chvíli je podle svazu připraveno pro trh na 1,2 milionu hektolitrů piva, tedy 240 milionů velkých piv. Pivovary budou žádat od státu kompenzace, očekává svaz.
To podle něho představuje jen ve výrobních nákladech vyšší stovky milionů korun. "K tomu je potřeba připočítat náklady spojené s uzavřením jednoho prodejního kanálu. Už nyní se v důsledku pandemie většina pivovarů potýká s nižším odbytem a propadem prodejů v desítkách procent," dodal svaz.
Ztráty zvládly pivovary podle výkonné ředitelky svazu Martiny Ferencové na jaře pokrýt, udržely také zaměstnance, nyní ale už žádají od státu kompenzace. "Chápeme, že vláda musí na nepříznivý vývoj pandemie reagovat, měla by ale současně být připravená uhradit škody, které firmám v této souvislosti vznikají. Každý týden, kdy jsou restaurace uzavřené, vznikají pivovarům škody v průměrné výši 250 milionů korun za neprodané pivo," dodala Ferencová.*