Švestky začaly letos na Moravě dozrávat o několik týdnů dříve než v jiná léta, protože horké dny na jaře a následné sucho urychlily vegetaci a spadané "modré" ovoce pěstitelé už nyní ukládají do sudů. "Moc se jich neurodilo a navíc všechny plody předčasně padají," řekl zlínský pěstitel Jiří Černohous.
Kolem 1000 tun švestkového kvasu mají zatím v sudech pracovníci společnosti Jelínek Vizovice. "Nakupujeme je především v zemích východní Evropy, na Slovensku, Ukrajině a v Maďarsku," sdělil výrobní náměstek ředitele společnosti Jelínek Vizovice Jiří Koňařík, s tím. že loni ve firmě vypálili 300 tisíc litrů padesátiprocentní slivovice. Zhruba 20 procent z toho putovalo do USA, Japonska, Německa, Rakouska a dalších zemí. Letos chtějí nakoupit podstatně více švestek než loni, kdy pravou slivovici vyráběli asi z 3000 tun ovoce. "Pouze pětinu švestek jsme získali z tuzemska. Tvrdí se, že nejlepší švestky jsou na Valašsku, kde se jim říká trnky. Ovšem podle našich zkušeností, pokud je nechají sadaři pořádně dozrát, jsou stejně kvalitní švestky v jižních Čechách," zdůraznil Koňařík, a dodal, že Jelínkova pálenice sladila výrobu s normami Evropské unie, kam chce produkty vyvážet ve větší míře. Dlouholetý pořadatel vizovického Trnkobraní Miloš Žabka připomněl, že kdysi rostly v regionu na mezích statisíce švestkových stromů, ale likviduje je nemoc šarka.