Světové ceny potravin dál rostou, jsou nejvyšší od května 2014

Světové ceny potravin se v dubnu jedenáctý měsíc za sebou zvýšily a jejich index se vyšplhal na nejvyšší úroveň od května 2014. Za růstem stálo zejména zdražování cukru, ceny se však zvyšovaly i ve všech ostatních sledovaných kategoriích. Uvedla to Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Souhrnný index, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, se zvýšil na 120,9 bodu ze zpřesněné březnové hodnoty 118,9 bodu.
Dílčí index cen cukru meziměsíčně vzrostl o 3,9 procenta a meziročně se zvýšil téměř o 60 procent. Za jeho meziměsíčním růstem stály obavy z omezených dodávek v důsledku pomalého postupu sklizně v Brazílii a v důsledku škod, které způsobil mráz ve Francii.
Index cen obilovin se meziměsíčně zvýšil o 1,2 procenta, stejný nárůst vykázal rovněž index pro mléčné výrobky. Index cen masa vzrostl o 1,7 procenta a index cen rostlinných olejů se zvýšil o 1,8 procenta, uvedla agentura Reuters.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down