Světové ceny potravin klesly v červnu na nové minimum od září 2009, a pokračovaly tak v poklesu, který trvá už déle než rok. Minulý měsíc cenovou hladinu snížilo zlevnění mléčných výrobků a cukru, uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Hodnota cenového indexu FAO se snížila o 1,5 bodu na 165,1 bodu a meziročně je nižší o 21 procent.
Index, který zahrnuje obiloviny, olejniny, mléčné produkty, maso a cukr, klesá již od loňského dubna. Za poklesem cen stojí vysoká globální produkce, silný dolar a levnější ropa, uvedla agentura Reuters.
FAO nepatrně zvýšila předpověď světové produkce obilovin na 2,527 miliardy tun, což by bylo 1,1 procenta pod loňskou rekordní sklizní. Ekonomika organizace Concepción Calpeová uvedla, že situace v nabídce potravin je nyní "velmi uspokojivá", i když finanční nestabilita v některých částech světa by mohla vést v budoucnu k cenovým pohybům na obě strany.*