Světové ceny potravin se v březnu vrátily k růstu

Světové ceny potravin v březnu poprvé za osm měsíců vzrostly. Zdražování rostlinných olejů, mléčných výrobků a masa totiž převážilo nad poklesem cen cukru a obilovin. Vyplývá to ze zprávy Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Souhrnný index FAO, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, se v březnu meziměsíčně zvýšil o 1,1 procenta na 118,3 bodu. V meziročním srovnání nicméně vykazoval téměř osmiprocentní pokles.

Roslinné oleje, mléčné výrobky, maso

Index cen rostlinných olejů se v březnu meziměsíčně zvýšil o osm procent a dostal se na roční maximum. Index cen mléčných výrobků vzrostl o 2,9 procenta a index cen masa stoupl o 1,7 procenta.

Obiloviny a cukr

Index cen obilovin se v březnu naopak meziměsíčně snížil o 2,6 procenta a v meziročním srovnání vykazoval pokles o 20 procent. Cukr meziměsíčně zlevnil dokonce o 5,4 procenta, meziročně však jeho cena vzrostla o téměř pět procent.*

Krajíc chleba a klas pšenice

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down