Světové ceny potravin v březnu meziměsíčně klesly zhruba o 1,5 procenta, a dostaly se tak na nejnižší úroveň za téměř pět let. Dodávky většiny potravinářských komodit, včetně obilovin a masa, totiž zůstaly na vysoké úrovni. Vyplývá to z dnešní zprávy Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).
Hodnota indexu FAO, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, v březnu klesla na 173,8 bodu z únorových 176,4 bodu. Index se tak dostal na nejnižší úroveň od června 2010. Klesá již od loňského dubna a za posledních 12 měsíců se snížil celkem o 40 bodů, tedy o téměř 19 procent.
Na trhu se vytvořil určitý přebytek na straně dodávek, což vytváří tlak na pokles cen s výjimkou mléčných výrobků, uvedl ekonom FAO Abdolreza Abbassian. Organizace dnes zvýšila odhad celosvětové produkce obilovin pro letošní rok o dva miliony tun na 2,544 miliardy tun, což by podle Abbassiana mělo vést k zesílení tlaku na pokles cen.
Index cen mléčných výrobků se však v březnu zvýšil téměř o dvě procenta kvůli omezenému vývozu z Evropy a Asie. Zaznamenal tak již druhý meziměsíční nárůst za sebou.*