Světové ceny potravin v březnu klesly na nejnižší úroveň za pět let

Světové ceny potravin v březnu meziměsíčně klesly zhruba o 1,5 procenta, a dostaly se tak na nejnižší úroveň za téměř pět let. Dodávky většiny potravinářských komodit, včetně obilovin a masa, totiž zůstaly na vysoké úrovni. Vyplývá to z dnešní zprávy Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Hodnota indexu FAO, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, v březnu klesla na 173,8 bodu z únorových 176,4 bodu. Index se tak dostal na nejnižší úroveň od června 2010. Klesá již od loňského dubna a za posledních 12 měsíců se snížil celkem o 40 bodů, tedy o téměř 19 procent.
Na trhu se vytvořil určitý přebytek na straně dodávek, což vytváří tlak na pokles cen s výjimkou mléčných výrobků, uvedl ekonom FAO Abdolreza Abbassian. Organizace dnes zvýšila odhad celosvětové produkce obilovin pro letošní rok o dva miliony tun na 2,544 miliardy tun, což by podle Abbassiana mělo vést k zesílení tlaku na pokles cen.

Index cen mléčných výrobků se však v březnu zvýšil téměř o dvě procenta kvůli omezenému vývozu z Evropy a Asie. Zaznamenal tak již druhý meziměsíční nárůst za sebou.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down