Světové ceny potravin klesly v červnu opět klesly, jsou nejníže od dubna 2021. Způsobil to hlavně pokles cen cukru, rostlinných olejů, obilovin a mléčných výrobků. Vyplývá to ze zpráv Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).
Souhrnný index, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, v červnu klesl ve srovnání s předchozím měsícem o 1,7 bodu na 122,3 bodu. Index je nyní 23,4 procenta pod rekordním maximem, na které vystoupal v březnu 2022 po zahájení ruské invaze na Ukrajinu. Hodnotu indexu za květen FAO revidovala na 124 bodů z původních 124,3 bodu. Index cen rostlinných olejů se snížil meziměsíčně o 2,4 procenta a dosáhl nejnižší úrovně od listopadu 2020. Přispěl k tomu pokles světových cen palmového a slunečnicového oleje, který převážil nad zdražením sóji a řepkového oleje. Ceny obilovin se ve srovnání s předchozím měsícem snížily o 2,1 procenta. Pokles cen zaznamenaly kukuřice, ječmen, čirok, pšenice a rýže. Ceny cukru se proti květnu snížily o 3,2 procenta, což znamenalo první pokles tohoto dílčího indexu po čtyřech po sobě jdoucích měsíčních nárůstech. Pomohl tomu dobrý průběh sklizně cukrové třtiny v Brazílii a nízká světová poptávka po dovozu. Index cen mléčných výrobků oproti květnu poklesl o 0,8 %, zatímco index cen masa se prakticky nezměnil. FAO také předpověděla, že produkce obilovin bude letos činit 2,819 miliardy tun, což je mírně více než v odhadu z minulého měsíce a o 1,1 procenta více než v roce 2022. Vyšší prognóza je podle organizace téměř výhradně způsobena lepšími vyhlídkami světové produkce pšenice, jejíž odhad se zvýšil o 0,9 procenta na 783,3 milionu tun.*