Světové ceny potravin v dubnu potřetí za sebou celkově mírně stouply. Zůstávají však o deset procent níže než před rokem a o více než třetinu pod historickými maximy roku 2011. Uvedla to dnes Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).
Hodnota indexu FAO, který sleduje ceny obilnin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, se minulý měsíc zvýšila o 0,7 procenta na 151,8 bodu. Po lednovém poklesu na téměř sedmileté minimum 150,4 bodu index mírně roste.
Loni se ceny potravin podle indexu FAO snížily o 19 procent a vykázaly čtvrtý rok poklesu za sebou. Srážela je celkově příznivá situace v dodávkách zemědělských produktů a zpomalující tempo růstu světové ekonomiky.
K dubnovému růstu cen přispěl nejvíce palmový olej, jehož cena se kvůli nepříznivému výhledu produkce a rostoucí poptávce vyhoupla na maximum za sedmnáct měsíců. Mírně zdražily i obiloviny a maso, uvedla FAO.
FAO předpověděla, že produkce obilovin v této sezóně by mohla být druhá nejvyšší v historii. Dosáhnout má 2,526 miliardy tun, což bude takřka tolik jako loni.*