Světové ceny potravin v loňském roce klesly o sedm procent. Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) dnes oznámila, že průměrná hodnota indexu cen se loni snížila na 212 bodů. Předpověděla však, že ceny letos zůstanou na relativně vysokých úrovních.
V prosinci hodnota indexu meziměsíčně klesla o dva body na 209 bodů. Dostala se tak na nejnižší úroveň ve druhém pololetí. Za prosincovým poklesem stály podle FAO zejména nižší ceny obilovin a olejů. K celoročnímu poklesu vedlo především zlevnění cukru, mléčných produktů a olejů.
Organizace FAO na druhé straně varovala, že nízká úroveň zásob přináší riziko prudkého růstu cen potravin v případě slabé úrody. Letní nárůst cen potravin v důsledku nepříznivého počasí vyvolal obavy z podobné potravinové krize jako v roce 2008. Tehdy drahé jídlo vyvolalo nepokoje v některých asijských a afrických zemích.
Ekonom FAO Abdolreza Abbassian uvedl, že ceny jsou vysoké a v sezóně 2013/2014 vysoké zůstanou. Podle něj přetrvávají nízké zásoby a možné zlepšení ekonomické situace, jež by podpořilo spotřebu, představují faktory, které budou tlačit ceny vzhůru. Dodal, že situace je méně napjatá než v roce 2008, protože lepší mezinárodní koordinace brání zemím v omezování exportu potravin. Rizika na straně dodávek navíc snižují příznivé vyhlídky pro úrodu obilí a sójových bobů na jižní polokouli.