Lidé mohou nadále důvěřovat potravinám, které na sobě mají značku Klasa přidělovanou ministerstvem zemědělství, a také potravinám s označením Regionální potravina. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) loni zkontrolovala 171 šarží potravin se značkou Klasa a 77 šarží značky Regionální potravina a pouze tři nevyhověly požadavkům, které jsou na tyto značky kladené, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.
"Výsledky za rok 2019 opět potvrdily velmi vysokou jakost a bezpečnost těchto potravin. Z hlediska našich zjištění se jedná o jednu z nejméně problematických kategorií potravin. U ostatních kategorií inspektoři zjišťují až řádově vyšší podíly nevyhovujících vzorků," uvedl Kopřiva.
Potraviny oceněné uvedenými značkami musí splňovat nejen požadavky vyplývající z národní a evropské potravinové legislativy, ale i nadstandardní požadavky vyplývající z podmínek pro používání značky kvality. Jde mimo jiné o vyšší podíl masa u masných výrobků, přísnější regulace v používání sladidel či o míru využití českých surovin.
Značku Klasa odebralo ministerstvo zemědělství pohankové celozrnné jemné mouce Pernerka od Mlýnu Perner Svijany. Obsahovala totiž nedeklarovaný lepek. Výrobce se tak dopustil klamání spotřebitele, uvádí se v tiskové zprávě na webu www.eklasa.cz. Výrobce splnil uložená nápravná opatření a upravil technologii výroby.
O značku Regionální potravina přišel Míša dort z Pekáren Blansko, protože výrobce použil vyšší podíl zahraničních surovin, než požadují podmínky. Druhým výrobkem, který přišel o značku, je Horecký jablečný zákusek, který vyrábí Střední odborná škola a Střední odborné učiliště v Horkách nad Jizerou. Výrobce uváděl nepravdivý původ mouky, jablek a rumu.
Přehled všech hodnocených vzorků lze najít na webu Potraviny na pranýři v sekci Tematické kontroly. Potraviny s oběma značkami už SZPI kontroluje 17 let a potvrzuje se nejvyšší jakost hodnocených výrobků.*