SZPI se dohodla na přeshraniční spolupráci s kolegy z Polska

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se dohodla na přeshraniční spolupráci s kolegy z téže instituce v Polsku. Již dříve inspekce navázala spolupráci s Rakušany, Slováky a německými zeměmi Sasko a Bavorsko. Polské potraviny patří podle dosavadních zjištění SZPI k jedněm z nejproblematičtějších na českém trhu. Podle ministra zemědělství Miroslava Tomana by měla spolupráce vést k efektivnější ochraně zákazníků před těmi polskými potravinami, které nevyhovují zákonům, uvedla v tiskové zprávě SZPI.

Česká strana o spolupráci usilovala dlouhodobě, například s Rakušany funguje již od roku 2006. Spolupráce bude spočívat v tom, že čeští inspektoři pojedou do Polska a budou zjišťovat, jak funguje činnost jejich polských kolegů. V příhraničních regionech mají také vzniknout osobní sítě kontaktů, aby se zefektivnila kontrola potravin. Stejně bude fungovat spolupráce i opačně, takže Poláci pojedou do Česka. Společně inspektoři navštíví i výrobce potravin na obou stranách hranice.
"Hlavním cílem je zlepšit ochranu spotřebitele v oblasti jakosti, ale i bezpečnosti potravin v obou státech. Věřím, že výměnné pobyty povedou k vzájemnému předání toho nejlepšího z kontrolní praxe obou dozorových institucí, maximálně usnadní komunikaci do budoucna a minimalizují množství nevyhovujících potravin, se kterým jsme se bohužel na našem trhu setkávali v minulosti," řekl Toman.
Mezi prohřešky některých polských potravin patří například falšování, kdy v potravině chybí dražší a kvalitnější složka na úkor méně kvalitní a levnější. Obvykle jde o masné výrobky, objevily se i kečupy. Inspektoři zachytávají také ovoce a zeleninu, zejména jablka, s nadlimitním množstvím pesticidů.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down